2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos szerepet játszik a környezetbarát ipar a lengyel gazdaságban

Az Európai Unióban Lengyelország az ötödik, a világon a 15. a környezetbarát gazdaság részeként értelmezhető alkatrészek és termékek exportjában.

A világgazdaság újjáépülésében a koronavírus-járvány okozta válság után élen fognak járni azok az ágazatok, amelyek a környezet védelmét szolgáló termékeket, illetve azok alkatrészeit gyártják. A Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) jelentése szerint Lengyelország nagyon ott van ennek a részben még új iparágnak a térképén – írja a Rzeczpospolita cikke alapján a Napi.hu .

Miközben az ország a szénalapú áramtermelés óriási súlyával küszködik, a megújuló forrásokból származó áramtermeléshez szükséges részegységek 32 százalékkal részesednek a teljes lengyel kivitelből.

A környezetbarát iparhoz kapcsolódó áruk exportja 2010 és 2018 között harmadával nőtt a világon, miközben Lengyelország esetén kétszeres volt a bővülés. A következő években ez tovább fog folytatódni, részben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének igénye miatt, részben azért, mert az újjáépülő világgazdaságban más ágazatok rovására nőni fog ennek súlya.

A PIE kiemeli a környezetbarát gazdaság termékei közül az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorokat, amelyek gyártásában Lengyelországra kiemelkedő szerep vár Európában. 

Neked ajánljuk
Újrahasznosított plasztikkal zöldülhet tovább a Lego Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam