2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterséges pálmaolaj segíthet megállítani az erdőirtásokat?

Az élelmiszerektől a tisztítószereken át a kozmetikumokig, a fogyasztási cikkek túlnyomó többségében megtalálható pálmazsírt kedvező tulajdonságai és olcsósága az erdőírtások egyik legfőbb felelősévé tette, ami számtalan állatfajt, köztük az orángutánokat is a kihalás szélére sodorta.

Az olajpálma-ültetvények az őserdők rovására terjeszkednek, ami erdőirtáshoz és -égetéshez vezet. Emiatt sok állat kénytelen elhagyni az otthonát, így veszélyesen csökken a Föld orangután- és borneói törpeelefánt-populációja – írja a BBC alapján a Telex.

Több biotechnológiai cég is azon dolgozik, hogy előállítsanak egy olyan anyagot, aminek gyártásához nem kell erdőket kiirtani, de ugyanolyan változatosan fel lehet használni, mint a pálmaolajat.

Ezt leggyakrabban fermentációval akarják elérni. Van, ahol génmódosított mikrobákat használnak, amik ételmaradékból és ipari melléktermékből olyan anyagot állítanak elő, ami hasonlít a pálmaolajhoz. Ezek a kísérletek még a prototípus fázisában vannak, de több nagy pálmaolaj-felhasználó is érdeklődik a szintetikus lehetőségek iránt.

Orángután egy olajpálma-ültetvényen Fotó: shutterstock.com

A termék fejlesztése azonban még gyerekcipőben jár, elterjedése pedig számos akadályba ütközhet. A fogyasztók idegenkedhetnek az élelmiszerekben való alkalmazásától, enélkül ugyanakkor nem helyettesítene kellő mennyiségű természetes pálmaolajat. Az előállítás költségei jelentősen meghaladják a termesztett változatét, ugyanakkor szakértők attól is tartanak, hogy ha beváltaná a hozzá fűzött reményeket, az új megélhetés után néző pálmatermesztők és -feldolgozók még termőföldigényesebb növények felé fordulhatnának, ami tovább rontaná az erdők helyzetét.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam