2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tapogatózó lépésekkel a műanyagmentes vendéglátás felé

A tervek szerint nyáron életbe lépnek azok a változtatások, amelyek az egyszer használatos műanyagok betiltásáról vagy korlátozásáról szólnak. A környezetbarát csomagolóanyagok beszerezhetők, az ipari komposztálókapacitások kiépültek az országban, ám a kereskedők még nem tudják, hogy pontosan mire számítsanak.

A rendezvényesek jelentős hányada már kész lenne a „műanyagmentes életre”, de a szakemberek szerint idő kell, hogy eltűnjenek a PET-palackok és az alumíniumdobozok az éttermekből és a fesztiválokról – derül ki a Positive reklámügynökség körképéből.

  • A gödöllői Profikomp Környezettechnika Zrt. – amely az országban egyedüliként fogadja és komposztálja a hulladékká vált komposztálható ételcsomagolásokat és éttermi eszközöket – egyelőre várakozással tekint a következő időszakra, hiszen nem tudni, hogy az éretlen magyar piacon az egyes szereplők hogyan reagálnak a változásokra.
  • Dominus Ákos, a Sziget Fesztiválok fenntarthatósági menedzsere pesszimista a járvány okozta helyzet miatt, és tart tőle, hogy a műanyagmentesség nem képez majd prioritást jövőre. Egyébként ők már a rendezvényeiken többnyire átálltak: Re-poharakat használnak, és kíséreti programként mini komposztálót is telepítettek a Szigetre, de a PET-palackok vagy az alumíniumdobozok még mindig problémát jelentenek.
  • A Food Truck Show már 6 éve töretlenül dolgozik a műanyagmentes rendezvények megvalósításán. 
  • Az Auchan Korzókat üzemeltető Ceetrus Hungary Kft. is évek óta dolgozik azon, hogy az üzemeltetésükben lévő bevásárlóközpontok működése fenntartható legyen. Ezen transzformáció egyik elemeként a maglódi Auchan Korzó ételudvarán egy tesztprojektet valósítottak meg, amelynek keretében az éttermek kizárólag lebomló műanyagokat használtak a vásárlók kiszolgálására. Ennek a finanszírozását az első fél évben a Ceetrus vállalta.
  • A világ legsikeresebb növényi alapú csomagolóanyag-gyártó cége, a Vegware magyarországi forgalmazója 10 éve pont azért alakult, hogy a piacot megelőzve környezetbarát alternatívát adjon az éttermeknek, fesztiváloknak. Több mint 200-féle termékkel minden gasztronómia koncepciót ki tudnak szolgálni, és szinte minden műanyag típusú csomagoláshoz tudnak komposztálható alternatívát adni.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam