Tapogatózó lépésekkel a műanyagmentes vendéglátás felé
Gazdaság
2020. december 19.
A tervek szerint nyáron életbe lépnek azok a változtatások, amelyek az egyszer használatos műanyagok betiltásáról vagy korlátozásáról szólnak. A környezetbarát csomagolóanyagok beszerezhetők, az ipari komposztálókapacitások kiépültek az országban, ám a kereskedők még nem tudják, hogy pontosan mire számítsanak.
A rendezvényesek jelentős hányada már kész lenne a „műanyagmentes életre”, de a szakemberek szerint idő kell, hogy eltűnjenek a PET-palackok és az alumíniumdobozok az éttermekből és a fesztiválokról – derül ki a Positive reklámügynökség körképéből.
- A gödöllői Profikomp Környezettechnika Zrt. – amely az országban egyedüliként fogadja és komposztálja a hulladékká vált komposztálható ételcsomagolásokat és éttermi eszközöket – egyelőre várakozással tekint a következő időszakra, hiszen nem tudni, hogy az éretlen magyar piacon az egyes szereplők hogyan reagálnak a változásokra.
- Dominus Ákos, a Sziget Fesztiválok fenntarthatósági menedzsere pesszimista a járvány okozta helyzet miatt, és tart tőle, hogy a műanyagmentesség nem képez majd prioritást jövőre. Egyébként ők már a rendezvényeiken többnyire átálltak: Re-poharakat használnak, és kíséreti programként mini komposztálót is telepítettek a Szigetre, de a PET-palackok vagy az alumíniumdobozok még mindig problémát jelentenek.
- A Food Truck Show már 6 éve töretlenül dolgozik a műanyagmentes rendezvények megvalósításán.
- Az Auchan Korzókat üzemeltető Ceetrus Hungary Kft. is évek óta dolgozik azon, hogy az üzemeltetésükben lévő bevásárlóközpontok működése fenntartható legyen. Ezen transzformáció egyik elemeként a maglódi Auchan Korzó ételudvarán egy tesztprojektet valósítottak meg, amelynek keretében az éttermek kizárólag lebomló műanyagokat használtak a vásárlók kiszolgálására. Ennek a finanszírozását az első fél évben a Ceetrus vállalta.
- A világ legsikeresebb növényi alapú csomagolóanyag-gyártó cége, a Vegware magyarországi forgalmazója 10 éve pont azért alakult, hogy a piacot megelőzve környezetbarát alternatívát adjon az éttermeknek, fesztiváloknak. Több mint 200-féle termékkel minden gasztronómia koncepciót ki tudnak szolgálni, és szinte minden műanyag típusú csomagoláshoz tudnak komposztálható alternatívát adni.
Neked ajánljuk
Vissza
Hírfolyam