2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem

A klímaváltozás mérséklésére irányuló kiadások láttán politikusoknak és gazdasági szakembereknek is sokszor elkerekedik a szeme. De a számokat nem magunkban kell nézni: az a kérdés, mennyire éri meg a felmelegedést 1,5-2 °C-nál megállítani, és mennyire éri meg feljebb engedni azt.

Ezt a kérdést azonban nagyon bonyolult megválaszolni. Jól levezethetők azok a folyamatok, melyek a párizsi klímaegyezmény betartásához kellenek, ezek pénzben kifejezett értéke is viszonylag jól belőhető, az összeg pedig elborzasztó – írja a Köpönyeg.

Ezzel szemben sajnos nem olyan egyszerű összegszerűen belőni azt, hogy mennyibe is kerülne az, ha kicsit elnézőbbek lennénk a felmelegedéssel. A Sience magazinban nemrégiben megjelent egy tanulmány, mely pontosan a fent boncolgatott kérdést igyekszik megválaszolni.

Bár egyelőre ez is csak a klímamodellekre támaszkodik – ami nem is fog változni, hiszen a pontos jövőt senki nem ismeri –, de a modellek lényegesen pontosabb előrejelzései segítségével sokkal pontosabb összegeket, illetve inkább arányokat is meg tud határozni.

A mostani, kezdeti változások okozta pusztítások mértékét veszik alapul a kutatók, ezt vetítik ki a jövőre, kalkulálják bele a helyzet rosszabbodását, és ez alapján állítják fel a téziseiket.

Ez pedig azt mutatja, hogy erősen alábecsültük, mennyibe is fog kerülni az emberiségnek a klímaváltozás lazábban vétele. Arányaiban ugyanis lényegesen nagyobb összeget tesz ki a védekezés és a kárenyhítés, valamint az újjáépítés és az emberek támogatása, mint amennyibe a megelőzés és a klímakatasztrófa megállítása kerülne. Ez azt jelenti, hogy egyre biztosabb: gazdaságilag is mindenképpen a drasztikus lépések mellett kell döntenünk, hiszen így anyagilag is sokkal jobban járunk!

Neked ajánljuk
A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Októberben jönnek az első európai zöldkötvények Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam