2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem minden befektetés környezetbarát, ami annak mondja magát?

A klímaalapok mintegy egyharmada fektet olaj- és gázipari részvényekbe is, legalábbis ez derül ki egy az Egyesült Királyságban készült felmérésből.

Az eredmény alapján jogosak lehetnek az aggodalmak, amelyek szerint a befektetőket félrevezethetik a fenntartható befektetési politikával reklámozott befektetési termékek –írja a Financial Times alapján a Napi.hu.

A Common Wealth nevű baloldali think tank által folytatott kutatás szerint a „low carbon” alapok – azaz az olyan befektetési alapok, amelyek elvileg a magas szén-dioxid-kibocsátó iparágakba nem fektetnek – nagy része erősen túlsúlyos a pénzügyi és a technológiai szektor részvényei felé. 

A tanulmány megállapításai növelhetik a nyomást a brit felügyeleten, hogy tegyen erőteljesebb lépéseket az úgynevezett „green washing” ellen. Ez az a jelenség, amikor egy-egy cég vagy befektetési alap mindenféle látszatintézkedéssel jóval környezetbarátabbnak tünteti fel magát, mint amilyen valójában.

A Common Wealth által megvizsgált 33 alapnál ugyan nem találtak direkt félrevezető reklámokra utaló jeleket, azonban az alapok befektetési politikája valószínűleg más, mint amit a befektetők elképzeltek. Az intézet 12 olyan alapot talált, amelyek egy vagy több olaj- és gázipari cég részvényét birtokolták annak ellenére, hogy a környezettudatosság szerepelt befektetési szabályzatukban.

A felmérést végző intézet szerint a probléma az, hogy a jelenlegi szabályozás mellett nem igazán áttekinthető, hogy melyik befektetési alap tart csak a környezetbarát technológiákat alkalmazó cégek részvényeiből valójában.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam