2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóság igénye új feladatokat hoz a pénzügy világába

A pénzügyi piac fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételi kötelezettségeit érintő új szabályok érdemben tudják támogatni a felelősségteljes és hosszú távon fenntartható befektetési igényeket, viszont az információk begyűjtése, feldolgozása minden érintett szereplő számára jelentős feladatnak ígérkezik.

Az Európai Parlament és Tanácsa a pénzügyi piaci termékek és szolgáltatások fenntarthatósági szempontból való összehasonlíthatósága biztosítására és a fogyasztókat megtévesztő „greenwashing” megakadályozására fogadta el 2019-ben a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételi kötelezettségekről szóló rendeletét (SFDR) – ismertette tájékoztatójában a KPMG.

A pénzügyi tanácsadással foglalkozó vállalat hangsúlyozta: a szabályozással kapcsolatos féléves konzultáció szeptemberben véget ért, a tényleges technikai részletek pedig év végéig kerülnek publikálásra – így a rendelkezések 2021. március 10-én esedékes hatálybalépéséig a felkészülési idő kihívást jelenthet az érintetteknek.

A jogalkotó elvárása szerint a pénzügyi szereplőknek intézményi szinten kell ismertetniük a befektetéseikhez kapcsolódó főbb káros hatásokat (principle adverse impact), tájékoztatást kell nyújtaniuk a fenntarthatóságot érintő szempontokról a szerződéskötést megelőzően, a témába vágó terméktájékoztatókat kell elhelyezniük honlapjukon, és naprakész termékszintű jelentéseket kell készíteniük.

Mint a KPMG összeállításából kiderül, az SFDR elvárja, hogy a szolgáltatók – függetlenül attól, hogy kínálnak-e zöldnek nevezett pénzügyi termékeket vagy sem –, biztosítsanak átláthatóságot azzal kapcsolatban, hogy hogyan építik be a fenntarthatósági szempontokat a befektetési döntéshozatali folyamataikba.

Az SFDR csupán egy az Európai jogalkotók és az MNB számos intézkedése közül, mely a pénzügyi szektor egészét a fenntarthatóság irányába hivatott terelni, biztosítva az átláthatóságot, az összehasonlíthatóságat és a nyomonkövethetőséget – húzta alá a KPMG. Az ESG, vagyis a környezeti, szociális és irányítási kérdések és a fenntarthatósági szempontok szerepe várhatóan a jövőben tovább fog nőni a pénzügyi szektor szereplői számára, a szabályozói-felügyeleti elvárásokon túl pedig várhatóan az ügyféloldali paradigmaváltás is a küszöbön áll.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: kpmg.hu
Vissza
Hírfolyam