2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új befektetések a fenntarthatóság jegyében

Elindult az Amundi Alapkezelő Zrt. első saját kezelésű ESG-alapja, az Amundi Klímatudatos ESG Vegyes Alapok.

Az alap portfóliója 80 százalékban olyan befektetésekből áll, amelyeket a hosszú távú fenntarthatósági értékélés alapján választanak ki – írja a Világgazdaság.

Az ESG (E – Environmental/környezeti, S – Social/társadalmi, G – Governance/vállalatirányítási) keretrendszerben e három szempont alapján értékelik a befektetési célpontokat, és csak olyan eszközöket emelnek be a portfólióba, amelyek elérik a kívánt szintet, azaz összességében fenntartható befektetésnek minősülnek.

Az ESG-alapok célja, hogy olyan befektetési eszközként működjenek, amelyek vásárlásával a befektetők úgy érhetnek el versenyképes hozamot, hogy közben tudják, a pénzük környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból is fenntartható vállalatokat finanszíroz.

Az elmúlt években egyre népszerűbb, mára tulajdonképpen önálló kategóriává váló ESG-alapok létrehozásában és az ESG-metódológia kidolgozásában az Amundi Asset Management, a legnagyobb európai alapkezelő mindig is élen járt, de ez az első forintban kibocsátott alap, amelyet a társaság magyar leányvállalata, az Amundi Alapkezelő Zrt. hozott létre és kezel.

A klímatudatosság elsősorban a részvénypiaci befektetésekben érvényesül, de – az ESG-szempontrendszer érvényesítésével – a kötvénypiaci befektetések egy részében is megjelenik. Az alap részvény típusú befektetései között olyan vállalatok értékpapírjai kapnak kiemelt szerepet, amelyek felismerték a klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyeit, és törekszenek a klímasemleges működésre, folyamatosan csökkentve a tevékenységük során keletkező CO2- (szén-dioxid-) kibocsátást.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam