2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikrobák hadaival tehetjük fenntarthatóbbá az élelmiszeripart

A fermentációt évezredek óta alkalmazza az emberiség alkoholos italok és tejtermékek készítésére, zöldségek tartósítására. De az eljárás nem csak a bélflóránk számára biztosíthat egészséges táplálékokat, az emberiség növekvő fehérjeigényének kielégítésére is fenntartható megoldást kínál.

Az állati eredetű fehérje megtermelése rendkívüli erőforrásigényével már napjainkban is kihívás elé állítja a környezetet. Az állattenyésztés rendkívül víz- és talajigényes, ráadásul klímaváltozást okozó gázok felszabadulásával is jár. Ráadásul 2050-re a Földön élő, várhatóan mintegy 10 milliárd ember fehérjeszükséglete a mostani mennyiség kétszeresét is elérheti.

A környezetbarát, fenntartható és minél nagyobb népességet kiegyensúlyozottan táplálni képes élelmiszer-előállítás igénye egyre népszerűbbé teszi az alternatív fehérjetermelési eljárásokat.

A növényi alapú és a mesterségesen előállított hús által kínált innovatív megoldás mellett lassan a fermentálás ősi technikája is megkapja a jogos figyelmet. 

A mikrobiológiai erjesztés az élelmiszeripar bizonyos területein (például a sör- vagy joghurtgyártásban), illetve a gyógyszergyártásban nagyipari méretek között is bevett gyakorlatnak számít. Ugyanezek a módszerek hozhatják el a fehérjék és zsírok új generációját is, amelyekből a jövőben állati eredetű összetevők nélkül gyártott hús- és tejpótló élelmiszerek készülhetnek.

A fermentációval gyártott fehérjékkel nemcsak a takarmánytermesztésre szolgáló földek kihasználtsága javulhatna, de a betegségeknek kitett állatok esetében jelentős költségeket és problémákat generáló antibiotikumoktól is eltekinthetnénk. Sőt: a fermentálás folyamatában az élelmiszeripar egyéb területein keletkező hulladékok is hasznosulhatnak. 

Neked ajánljuk
Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A fenntartható vállalatok hitelezésére törekszik a K&H Konferencia a zöldpénzügyek és -gazdaság európai kérdéseiről 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: weforum.org
Vissza
Hírfolyam