2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól teljesítenek a fenntartható befektetések

A Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) 2018-as statisztikái alapján globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon, az ESG-szemléletnek megfelelően kezeltek a pénzügyi piacokon.

Az ESG egy mozaikszó, amely a vállalkozások környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményét ragadja meg; azaz a cégek olyan nem pénzügyi karakterisztikáit összegzi, melyek érdemi hatással lehetnek a részvényhozamokra is – ismerteti a Portfolio oldalán közölt írás.

A PLOS One folyóiratban frissen megjelent tanulmányukban Naffa Helena (Aegon Alapkezelő, BCE) és Fain Máté (BCE) arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon kifizetődő volt-e környezeti, társadalmi és technológiai megatrendekbe fektetni az elmúlt közel fél évtized során.

Úgy találták, hogy a különféle ESG-tematikák mentén való részvénybefektetések már a Covid–19 előtti világban is szép hasznot hajtottak a befektetőknek.

A befektetési döntéseknél egyre kritikusabban vannak jelen a vállalatok ESG-jellemzői. A növekedést jól mutatja, hogy 2012-ben a kezelt vagyonnak „csupán” a 21 százaléka volt ESG-kompatibilis, azaz hat év alatt 50 százalékot meghaladó volt a teljes növekedés.

Az elemzésnek a Portfolio oldalán részletesen közölt eredményei alapján a kilenc ESG-tematikájú portfólió mindegyike megverte a piacot, ugyanakkor a legjobb teljesítményt a vízhiánnyal foglalkozó, valamint az urbanizáció és a felforgató technológiák portfóliója nyújtotta.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam