2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldül a svéd acélipar

A hagyományos acélgyártás környezeti hatása katasztrofális. Az acélipar adja Svédország károsanyag-kibocsátásának 10%-át. A széntüzelésű gyárak környékén sok az asztmás és más légúti betegségekben szenvedő ember, nemcsak a szén-dioxid, hanem a kén-dioxid és a korom miatt is. De mindez örökre megváltozhat.

A hagyományos acélgyártás szénnel fűtött kemencéket használ arra, hogy kivonják a vasércből az oxigént. Akárcsak a 19. század közepén – derül ki a SzeretlekMagyarorszag.hu beszámolójából.

Az északi sarkkör alatt, a ritkán lakott Norbotten megyében Lulea kellemes, nyugodt város, erdőkkel körbevéve. Egyben ez a virágzó svéd acélipar központja. Több mint ezer munkást foglalkoztatnak itt, akik évente 2 millió tonna acélt állítanak elő. A városba most egy olyan üzemet telepítenek, amely kevésbé szennyező acélt fog termelni, szén helyett zöldenergia és hidrogén segítségével.

Az új eljárás során egyáltalán nem használnak fosszilis energiát, a keletkező melléktermék pedig nem szén-dioxid, hanem víz, ami jelentős fordulatot hozhat a világszerte 6 millió embert foglalkoztató iparágban.

A szektorban nem a HYBRIT az egyetlen zöldkezdeményezés. A legnagyobb európai acélgyártó cég, az ArcelorMittal tavaly novemberben hasonló, hidrogénen alapuló dekarbonizációs programot jelentett be, amellyel 2050-re elérhetik a zéró kibocsátást. A svédek azonban valószínűleg megelőzik őket. A kísérleti üzem megnyitásakor Stefan Lövfen svéd kormányfő kijelentette, hogy az ország acélgyártása 20 éven belül fosszilisenergia-mentes és szén-dioxid-mentes lehet.

A hidrogénen alapuló acélgyártás az egyik legígéretesebb módja az iparág szénmentesítésének, ugyanakkor a hidrogén előállításához nem kevés energiára van szükség. A szakemberek a megnövekvő energiaszükségletet a folyókra épített újabb vízierőművekből fedeznék, amit azonban a helyi lakosság nem fogad szívesen, mert féltik a térség biológiai sokféleségét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam