2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A túlhalászat az óceánokban tárolt szén-dioxid mennyiségét is csökkenti

Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy a nagy testű halak fokozott kitermelésével nemcsak az óceánok biológiai sokféleségét sodorjuk veszélybe, de egy olyan folyamatot is akadályozunk, amely a korábban becsültnél nagyobb szerepet játszik a légkör szén-dioxid-tartalmának csökkentésében.

A tengereknek, óceánoknak eddig is fontos szerepet tulajdonítottak a klímakutatók a szén-dioxid megkötésében, ugyanakkor eddig elsősoran a part menti növénytársulások – a tengerifű-mezők és a folyótorkolatok környékét borító Mangrove-erdők – kaptak ebből a szempontból kitüntetett figyelmet.

Egy új kutatás alapján azonban a mély vizekben élő nagy testű (30 centiméternél nagyobb) halak is fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében és tárolásában.

A nyílt tengeren elpusztuló, viszonylag nagy súlyú példányok jelentős része ugyanis nem kerül a táplálékláncba, hanem lesüllyed a tenger fenekére – így a szervezetükben tárolt szén sem szabadul fel olyan gyorsan, mint a szárazföldön elhulló állatok esetében.

Az elmúlt több mint félszáz év alatt megtízszereződött az ipari halászat által kitermelt tonhalak, makrélák, kardhalak és cápafélék tömege. 1950 és 2014 között mintegy 320 millió tonna hal végezte a hálókban – mutat rá a Science Advances oldalán publikált tanulmányában Gaël Mariani, a Montpellier-i Egyetem, illetve William W. L. Cheung, a British Columbia tengerkutató biológusa, akiket munkájukban a WWF és a National Geographic tudósai is támogattak. 

A kutatók a fentiekre tekintettel arra figyelmeztetnek, hogy a halászflottákhoz köthető kibocsátás számításakor nem elegendő a működésük során elégetett fosszilis üzemanyagokkal kalkulálni, hanem a tevékenységük révén meghiúsuló szén-dioxid-tárolást is figyelembe kéne venni.

Elemzésükben arra is figyelmeztetnek, hogy a kitermelt halak egyötöde olyan területekről származik, ahol a halászat kizárólag az állami támogatások révén számíthat nyereséges üzletnek. Pedig ha a támogatások racionalizálásával és szigorúbb szabályozással elérnék, hogy az érintett halfajok populációi megerősödjenek, akkor fenntartható halászati gyakorlat mellett is jelentősen segíthetnék az emberiség klímavédelmi erőfeszítéseit.

Neked ajánljuk
Ökológiai és gazdasági katasztrófából üzleti lehetőség A louisianai kagylók is tudják: a természetben mindennek megvan a helye és az oka Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: faz.de
Vissza
Hírfolyam