2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kandrács Csaba szerint 2021 a zöld pénzügyi fordulat éve lehet

A Magyar Nemzeti Bank – Közép-Európában az első jegybankként – közel két éve azon dolgozik, hogy 2021 a zöldfordulat éve legyen Magyarországon: a pénzügyi szektor erőteljesen hozzájáruljon a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedéshez, utat mutatva és finanszírozást biztosítva a hazai gazdaság egészének a klímaváltozás elleni küzdelemben – fogalmazott az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában.

Ezzel a céllal összhangban a pénzügyi szektoroktól az MNB azt várja el, hogy – figyelve és kezelve az ökológiai és pénzügyi kockázatokat – tegyék zöldebbé termékeiket és szolgáltatásaikat, sőt belső működésüket is – húzza alá Kandrács Csaba.

Az MNB ehhez segítséget, szakmai támogatást is ad: a klímavédelmet zászlajukra tűző hazai és nemzetközi partnerekkel való együttműködések, edukációs program­ok, zöld pénzügyi konferenciák révén mutatják be széles körben a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat, tudásbázist.

Mindebben az MNB saját működésének „zöldítésével” is élen kíván járni.

A zöldítés jegyében zajló intézkedések közül Kandrács Csaba kiemelte, hogy a jegybank rövidesen zöldajánlást ad ki a bankoknak, amelynek társadalmi konzultációja már zajlik is a szektorral, valamint a civil szervezetekkel. Ebben elvárásként szerepel majd, hogy a hitelintézetek építsék be üzleti stratégiájukba és mérjék is a környezeti kockázatok hatásait, s legyenek ezért konkrét vezetők felelősek az adott intézményen belül. 

A bankoknak át kell gondolniuk azt is, hogy a környezetileg nem fenntarthatóan működő vállalatok finanszírozását miként, milyen ütemben lehet leépíteni. Végül az MNB azt szeretné, hogy a pénzügyi intézmények saját tevékenységük során is minél inkább csökkentsék saját környezetterhelésüket, és akár a karbonsemlegességet is érjék el.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam