2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A válságkezelésre szánt milliárdok felhasználásakor a klímát is szem előtt kell tartani

Eddig 11 uniós tagállam nyújtotta be az EU válságkezelési alapjából lehívható források elköltésének tervezetét az Európai Bizottságnak.

A várhatóan február második felében életbe lépő jogszabály szerint a gazdaságélénkítésre szánt pénzt kizárólag az Európai Unió céljaival megegyező reformokra és befektetésekre lehet fordítani:

a források 37 százalékát a klímaváltozás elleni politikákra, és legalább 20 százalékát a digitális átállás költségeire.

A terveknek tartalmazniuk kell azt is, hogy az adott tagország hogyan kívánja megvalósítani a közösség 2019-ben és 2020-ban megfogalmazott országspecifikus ajánlásait. Ez hazánk esetében is egyebek mellett a beruházások során a zöld és digitális átállás előtérbe helyezésére vonatkozott.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint viszonylag jó ütemben haladnak a tárgyalások a tagállamokkal, amelyeknek azonban még sokat kell dolgozniuk az itt-ott elnagyolt tervezeteken.

A szétosztandó 312,5 milliárd euró része annak a 750 milliárdos csomagnak, amelyet az Európai Bizottság a pénzpiacokról készül felvenni. Magyarország részesedése folyó áron 7,176 milliárd euró – mintegy 2500 milliárd forint – a 2021–2026 között elkölthető mintegy 312,5 milliárdból.

Neked ajánljuk
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Grenoble lett Európa zöld fővárosa Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam