2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek?

Mindössze 100 vállalat termeli a világtengerekhez köthető gazdasági teljesítmény 60 százalékát, vagyis körülbelül 1100 milliárd dollárt. A lista élén főként olajtermelő társaságok végeztek, de kiemelkedő helyet értek el a teherszállítással és a tengeri élelmiszerekkel foglalkozó vállalatok is.

Ez az első alkalom, hogy tudományos igénnyel vizsgálták a transznacionális vállalatok óceánokhoz és tengerekhez köthető gazdasági teljesítményét – írta meg a Reuters nyomán az Origo.

A 2018-as adatokkal dolgozó listát a kutatók azzal a céllal állították össze, hogy
beazonosítsák a legnagyobb szereplőket, akik hatással vannak a világtengerek jövőjére. Ez az információ fontos segítséget jelenthet a kormányok és a nemzetközi szervezetek számára a fenntartható növekedést biztosító szabályozás kialakításában.

A cél végső soron az, hogy a legnagyobb haszonélvezőknek számító vállalatok hozzájáruljanak az óceánok megóvásához, amelyeket jelenleg a túlhalászás, az emelkedő hőmérséklet és a nagyfokú szennyezés is fenyeget.

2018-ban a vizeken megtermelt 1856 milliárd dollárnyi bevétel legnagyobb része az olaj- és gáztermelésből származott. A második legnagyobb bevételt termelő ágazat a tengeri felszerelés és infrastruktúra-építés volt, a dobogó harmadik helyére pedig a tenger gyümölcseinek termesztése került. A bevételek kisebb része származott a teherszállításból, a tengeri turizmusból, illetve a vizekre telepített szélparkokból.

Az óceánok hasznosításának tervezésekor szem előtt kéne tartani, hogy kritikus szerepet játszanak az üvegházhatású gázok megkötésében, mivel az összes szén-dioxid-kibocsátás 25 százalékát elnyelik. A környezetvédők szerint sokkal többet kellene tenni a védelmükért, mivel gazdasági kihasználtságuk egyre jobban növekszik, miközben az éghajlat változása is felgyorsult.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam