2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A válság után is a fenntarthatóság a cél Davosban

Az idén ötvenedik alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórum arra keresi a választ, hogy a kormányok és az üzleti szféra miként tudják kivezetni a világot a válságból, és átvezetni egy olyan jövőbe, ahol a gazdagsági javak igazságosabban oszlanak meg, és a környezetet hatékonyabban védik.

A davosi fórum átmenetileg az internetre költözött, de az esemény tematikája és a résztvevők illusztris köre is jelzi, hogy fontossága így sem csökkent. A világ vezető politikusainak és üzletembereinek személyes részvételével zajló konferenciát májusra halasztották, s a hagyományokkal ellentétben ezúttal nem a svájci Davosban, hanem Szingapúrban rendezik meg – írta meg a Világgazdaság.

A nagy gazdasági újraindítást a fórumon az alábbi öt témakör képviseli:

  • Január 25., hétfő: az összetartó, fenntartható és ellenálló gazdasági rendszerek kialakítása,
  • Január 26., kedd: a felelős ipari átalakulás és növekedés ösztönzése,
  • Január 27., szerda: a globális közösségek irányításának fokozása,
  • Január 28., csütörtök: a negyedik ipari forradalom technológiáinak kiaknázása,
  • Január 29., péntek: a globális és regionális együttműködés elősegítése.

Angela Merkel német szövetségi kancellár a Világgazdasági Fórum második napján hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy tanuljunk abból, amit a jelenlegi válság megmutatott a számunkra – azaz hogy mennyire össze vagyunk kötve a globalizáció révén, és életünk milyen mélyen a természeti világban gyökerezik, annak kiszolgáltatva. Ezen a felismerésen alapulnak azok az intézkedések is, melyek az éghajlatváltozás megállítására irányulnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében kitért azokra a tudományos bizonyítékokra, amelyek megmutatják a kapcsolatot a biológiai sokféleség csökkenése és a globális járványok között, és sürgette a világ vezetőit, hogy lépjenek fel az éghajlatváltozás ellen. „Tanulnunk kell ebből a válságból – mondta –, változtatnunk kell az életmódunkon és az üzleti tevékenységünkön, hogy meg tudjuk őrizni azt, amit értékelünk és nagyra tartunk.”

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét hallgatja Klaus Schwab német közgazdász, a Világgazdasági Fórum alapító ügyvezető elnöke a koronavírus-járvány miatt Davos Agenda címmel videókonferencia formájában megrendezett tanácskozáson 
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam