2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vitairat a zöldfinanszírozásról

Tanulmányt, szakmai vitairatot jelentetett meg a jegybank a vállalati zöldfinanszírozáson belül a megújulóenergia-termelési ágazatban rejlő kihívásokat és lehetőségeket górcső alá véve. Az MNB frissen bevezetett vállalati zöld tőkekövetelmény-kedvezménye e szektor fejlődését is segítheti – közölte a jegybank.

A klímabarát vállalati finanszírozás előmozdítása érdekében most kiadott „A hazai megújulóenergia-termelés finanszírozása: korlátok és lehetőségek” című tanulmányának kiindulópontja Magyarország új nemzeti energiastratégiája, amely ambiciózus megújulóenergia-kapacitásbővítést irányoz elő – ismertette a Portfolio.

A stratégia alapvetése szerint 2030-ra a jelenlegi kb. 3 gigawatt megújulóenergia-kapacitás 7 gigawatt fölé, 2040-re pedig 13 gigawatt fölé fog növekedni, túlnyomórészt újonnan létesített fotovoltaikus naperőműveknek köszönhetően.

Az MNB becslése szerint az ilyen nagyságrendű kapacitásbővítés összesen legalább 2 ezer milliárd forint beruházási és 1,5 ezer milliárd forint finanszírozási igényt von maga után 2040-ig.

A klímaváltozáshoz kapcsolódó átállási kockázat miatt az MNB kívánatosnak tartja, hogy a banki mérlegekben növekedjék a környezetileg fenntartható iparágak, mint például a megújuló energiaipar aránya.

A jegybanki tanulmány a hazai megújulóenergia-támogatási rendszerek (KÁT, METÁR) összehasonlító bemutatása után feltárja és statisztikai adatokkal ismerteti a jelenlegi befektetői és finanszírozási gyakorlatot. Bemutatja az MNB kereskedelmi bankokkal és piaci szereplőkkel lefolytatott konzultációi során feltárt finanszírozási és beruházási korlátokat, illetve elemzi a jelenleg érvényes támogatási rendszerből eredő hitelezési kihívásokat.

Az MNB a tanulmánnyal a megújuló energia témájában érintettek teljes körét – finanszírozókat, szabályozó intézményeket, befektetőket, beruházókat, iparági és civil szervezeteket, valamint nem utolsósorban a téma iránt érdeklő hazai és nemzetközi szakmai közösséget – kívánja megszólítani és szakmai vitára invitálni.

Neked ajánljuk
A tőzsdei vállalatoknak világszerte szembe kell nézniük a klíma jelentette fenyegetésekkel Ismerik és támogatják a klímacélokat a magyar vállalatok 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam