2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás tovább tarol a részvénypiacokon

Tavalyelőtt nagyot, tavaly pedig még nagyobbat mentek a zöldbefektetések, és a ralinak valószínűleg még mindig nincs vége. 2020 legjobban teljesítő magyarországi alapja egy klímaváltozás témájú tematikus alap volt, és a legjobban teljesítő nyugdíjpénztári portfólió is a zöldbefektetéseket részesítette előnyben.

„Hosszú távú szemlélet kell a zöldbefektetésekhez” – idézi Czachesz Gábort, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatóját a Portfolio összeállítása. Hosszú távon pedig a zöldeknek áll a zászló. 2020-ban a zöldbefektetések iránti kereslet azért is gyorsult fel, mert a kutatók magát a pandémiát is visszavezették a környezet pusztulására, a klímaváltozás, a környezetszennyezés ugyanis mind elősegíti a vírus terjedését.

„A környezettudatoság növekedésének is köszönhető, hogy a zöldbefektetések, illetve a magas ESG-minősítésű cégek jobban állták a sarat a visszaesés idején, és a piacok emelkedése során is megőrizték az előnyüket”

– mondja Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az amerikai pálfordulás a klímaváltozás megítélésével kapcsolatban gyorsíthatja a zöldbefektetések elterjedését, és új termékek is megjelennek a piacon: például az úgynevezett ESG-improverek. Ebbe a befektetési kategóriába olyan cégek részvényei kerülnek be, amelyek a saját iparágukon belül jó minőségűnek számítanak, de ez idáig nem helyeztek nagy hangsúlyt az ESG-szempontoknak való megfelelésre. Ha tervezik, hogy ezen az úton indulnak el, és a befektetőknek is tettek már erre ígéretet, akkor lesznek a stratégia célpontjai.

Egyre nagyobb azonban a nyomás a szabályozók és az intézményi befektetők részéről, hogy ESG-téren is megfelelő minősítésű portfóliót állítsanak össze. Magyarországon az Aranykor Nyugdíjpénztárnál tavaly fél évkor elindult az első ESG-nyugdíjalap, amelyik eddig kiváló hozamot ért el. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége ugyanakkor arról panaszkodott, hogy több más pénztár is szívesen indítana ilyen alapot, de egyelőre szűkös a választék a befektetési piacon, és drágák is az ilyen befektetések.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam