2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is egyre keresettebbek a fenntartható befektetések

Hosszabb távon a megújuló energiára támaszkodó vállalatokban látni komolyabb növekedési lehetőséget. Jó példák lehetnek erre a napelemgyártók, valamint a víz- és szélenergiára fókuszáló vállalatok – mondta Naffa Helena, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa a Növekedés.hu-nak.

Az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsereként is tevékeny szakember a Global Sustainable Investment Alliance, avagy a Globális Fenntartható Beruházási Szövetség 2018-as statisztikái alapján elmondta: globálisan már minden harmadik dollárt fenntartható módon, az ESG-szemléletnek megfelelően kezeltek a pénzügyi piacokon.

A növekedést jól mutatja, hogy 2012-ben a kezelt vagyonnak „csupán” a 21 százaléka volt ESG-kompatibilis, azaz hat év alatt 50 százalékot meghaladó volt a teljes növekedés.

Naffa Helena szerint fontos látni, hogy a fenntartható, környezettudatos működés költséges, és számos erőforrást leköt. Emiatt jellemzően a nagyobb árbevétellel és  mérettel rendelkező vállalatok rendelkeznek magasabb ESG-minősítéssel. A legjobb teljesítményt a a 2015–2019-es vizsgálati időszakban a vízhiánnyal foglalkozó, valamint az urbanizáció és a felforgató technológiák portfóliója nyújtotta.

A Corvinus Egyetemen készült kutatások tanulságairól Naffa Helena elmondta: az elmúlt öt év adatai alapján az egyébként hosszú távon érvényesülő megatrendekbe – ilyen például az energiahatékonyság, a vízhiány vagy az élelmiszer-biztonság – történő befektetésekkel már rövidebb időtávon is szép hozamot lehetett elérni.

Vagyis „felelős befektetőként hozzájárulhatunk az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak az eléréséhez úgy, hogy közben érvényre juthat a sokat emlegetett »doing well while doing good« koncepció”.

Harsányi Péter interjúja teljes terjedelmében a növekedés.hu oldalán olvasható.

Neked ajánljuk
Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam