2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okosbútortól a rovarcsapdákig – magyar startupok mutatják az utat a fenntarthatósághoz

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve tavaly októberben „Kék Bolygó Start-Up Trambulin” néven kelet-közép-európai startup akcelerátor és mentorprogramot indított.

A program keretében 12 fenntarthatóság központú startup kapott szakmai támogatást, és egyikük egy nagy lépéssel közelebb kerülhetett egy tőkebefektetés lehetőségéhez is – írja a Portfolio.

A Start-Up Trambulin mentorprogram célja, hogy segítse az innovatív megoldások finanszírozását az emberi, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrások fenntartható hasznosítását elősegítő startupprojektek támogatásával a kelet-közép-európai (kiemelten a V4) régióban. A középtávú terv egy kelet-közép-európai startupcsomópont megalkotása.

A programban részt vevő 12 csapat az elmúlt két hónap alatt 20 szakértő és 6 mentor segítségével fejlesztette tovább startupvállalkozását, valamint felkészítették projektjüket a külső, valamint kiemelten a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap lehetséges befektetésére.

A Kék Bolygó Start-Up Trambulin program fődíját a Csalomon csapata kapta: a cég hormonális rovarcsapdákat fejleszt. A feromonos rovarcsapdák a növényvédelem arzenáljában a „felderítő műhold” szerepét töltik be. A feromoncsapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami a faj hímjeire erősen vonzó hatású. A tojásrakást megelőző párzási időben a csalogatóanyag a csapdába vonzza a nőstények után kutató hím egyedeket, amelyek ott megfogódnak, értesítve a gazdálkodót arról, hogy a kártevő faj rajzása elkezdődött.

A mentorprogramban mellettük fejlődési lehetőséget kapott többek között a Growberry hidropóniás ipari növénytermesztési rendszere, az otthoni élelmiszerek rendszerezésében segítő  Fridge & Pantry mobilalkalmazás, a Managementa Green Drops Farm hidropóniás beltéri növénytermesztő eszköze és a Kuube utcai okosbútorai.

Neked ajánljuk
Elismerésben is részesült a SPAR és a Máltai Manufaktúra együttműködése Öt év alatt tízszeresére duzzadtak a zöldfordulatra szánt források Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam