2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okosbútortól a rovarcsapdákig – magyar startupok mutatják az utat a fenntarthatósághoz

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve tavaly októberben „Kék Bolygó Start-Up Trambulin” néven kelet-közép-európai startup akcelerátor és mentorprogramot indított.

A program keretében 12 fenntarthatóság központú startup kapott szakmai támogatást, és egyikük egy nagy lépéssel közelebb kerülhetett egy tőkebefektetés lehetőségéhez is – írja a Portfolio.

A Start-Up Trambulin mentorprogram célja, hogy segítse az innovatív megoldások finanszírozását az emberi, társadalmi, természeti és gazdasági erőforrások fenntartható hasznosítását elősegítő startupprojektek támogatásával a kelet-közép-európai (kiemelten a V4) régióban. A középtávú terv egy kelet-közép-európai startupcsomópont megalkotása.

A programban részt vevő 12 csapat az elmúlt két hónap alatt 20 szakértő és 6 mentor segítségével fejlesztette tovább startupvállalkozását, valamint felkészítették projektjüket a külső, valamint kiemelten a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap lehetséges befektetésére.

A Kék Bolygó Start-Up Trambulin program fődíját a Csalomon csapata kapta: a cég hormonális rovarcsapdákat fejleszt. A feromonos rovarcsapdák a növényvédelem arzenáljában a „felderítő műhold” szerepét töltik be. A feromoncsapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami a faj hímjeire erősen vonzó hatású. A tojásrakást megelőző párzási időben a csalogatóanyag a csapdába vonzza a nőstények után kutató hím egyedeket, amelyek ott megfogódnak, értesítve a gazdálkodót arról, hogy a kártevő faj rajzása elkezdődött.

A mentorprogramban mellettük fejlődési lehetőséget kapott többek között a Growberry hidropóniás ipari növénytermesztési rendszere, az otthoni élelmiszerek rendszerezésében segítő  Fridge & Pantry mobilalkalmazás, a Managementa Green Drops Farm hidropóniás beltéri növénytermesztő eszköze és a Kuube utcai okosbútorai.

Neked ajánljuk
Az önellátó családok arányán múlhat, mennyire súlyosan érinti egy állam gazdaságát a klímaválság Egyre nagyobb a zöldkötvények aránya a hazai kötvénypiacon A klímaváltozás ellen küzdő fiatal nemzedék tehetségeinek felkarolása a cél Négy nap alatt csaknem kilenc tonna hulladéktól tisztították meg a Bodrogot Bár egyre többen aggódnak a klímaváltozás miatt, mégis egyre több autót használnak Németországban
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam