2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rosszul szervezett ellátási láncok kötnek minket a klímaromboló gazdasághoz

Napjainkig az ellátási láncok kibocsátásának kérdése nem állt a figyelem középpontjában. A vállalatok elsősorban a saját termelési egységeik, irodáik kibocsátásának csökkentésére vagy a vásárolt áram és hő optimalizálására fókuszáltak. Pedig az ellátási láncok kibocsátása a legtöbb vállalatnál nagymértékben meghaladja a saját működésből származó kibocsátást – mutat rá elemzésében Karakas Ádám.

A Boston Consulting Group (BCG) budapesti irodájának szenior projektvezetője szerint nem véletlen, hogy a héten zajló virtuális Világgazdasági Fórum a BCG-vel karöltve erre a kiaknázatlan potenciálra hívja fel a figyelmet. A nettó zéró ellátási láncok irányába való elmozdulással a vállalatok jelentős szerepet vállalhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben – fogalmaz a Világgazdaságban megjelent írásban.

Globális szinten nyolc ágazat – élelmiszeripar, építőipar, divat, FMCG, elektronikai cikkek, autóipar, szakmai szolgáltatások és áruszállítás – beszállítási lánca felelős az üvegházhatású gázok éves kibocsátásának 50 százalékáért, és ennek nagy része még az alapanyagok előállítása vagy szállítás közben keletkezik.

– mutat rá Karakas Ádám. Ugyanakkor a legtöbb ellátási láncnál a klímasemlegesség elérésének költsége relatíve meglepően alacsony. De ha az ellátási láncok dekarbonizációja a kulcs a klímaváltozás elleni harcban, „akkor miért nem foglalkozik vele a vállalatok nagy része már ma is? A válasz kézenfekvő: ez egy rendkívül összetett probléma”.

A legtöbb cég jobbára tisztában van a saját kibocsátásával, ám csak a legritkább esetben van tényleges képe az ellátási láncának a kibocsátásáról. A klímabarát ellátási lánc kialakításához a kibocsátáscsökkentési technológiák ismerete és a tudásátadás mellett szükség van a beszállítókkal való szoros együttműködésre, közös projektekre, folyamatos monitorozásra és hosszabb távú partneri kapcsolatok kialakítására is.

Karakas szerint az ellátási láncok hatékony dekarbonizációjához javítani kell az átláthatóságot: az adatok összegyűjtése elengedhetetlen a kibocsátási célok meghatározásához és publikálásához. A termékek teljes életútját felül kell vizsgálni, a beszállítók értékelése során pedig új szempontként kell bevezetni a kibocsátásra vonatkozó kritériumot. Végül mindehhez széles körű iparági összefogásra és a vállalati döntéshozatal szemléletének átalakítására is szükség van.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam