2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A norvég nyugdíjalap felhagy az olajipari befektetésekkel

A norvég nyugdíjalap bejelentette, hogy eladta az olajkutatással és olajtermeléssel foglalkozó cégek részvényeit, kivéve például a Shellt. Ezzel a lépéssel a norvég alap lezárta azt a már évek óta zajló folyamatot, aminek a keretében fokozatosan kiszállt abból az ágazatból, ami több mint fél évszázadon át alapvetően meghatározta a norvég gazdaságot.

Norvégia nem egy népes ország, ám az ötmillió állampolgár állami nyugdíjalapjában eszméletlen mennyiségű pénz, több mint 1300 milliárd dollár pihen. Nem csoda, hogy az alapról sok vita zajlik az országban. Így ez is visszatérő kérdés, hogy a korábban sok olajcégbe, illetve dohánycégbe fektető alaptól mi az etikus befektetés – mutat rá a Telex cikke.

Az MTI híre szerint a nyugdíjalap befektetései tavaly 124 milliárd dollár hasznot termeltek, húsz év alatt ez volt a második legjobb adat (ez az érték nem sokkal kevesebb, mint a teljes magyar GDP).

Az alap most azt közölte, hogy tavaly eladta az olajtermeléssel és kutatással foglalkozó cégekben lévő, megmaradt mintegy 9 milliárd dollárnyi részvényhányadát.

A lépés azért annyiban erősen álszent, hogy az alap valójában továbbra is benne van az olajágazatban, mert megtartott részesedéseket az olyan integrált olajvállalatokban, mint például a Royal Dutch Shell, másrészt Norvégia fő bevételi forrása továbbra is a szénhidrogénipar, elsősorban a földgáz.

Neked ajánljuk
Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam