2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több településen van lehetőség zero waste vásárlásra – de mennyire borsos az ára a környezettudatosságnak?

Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik itthon – és nem csak a fővárosban. De vajon megéri saját szütyőben, üvegben, zacsiban vásárolni? Egységárban valószínűleg nem járunk jobban, ám tagadhatatlan, hogy számos előnye van annak, ha helyi, minőségi és a szükségletünknek megfelelő mennyiségű alapanyagot tudunk beszerezni.

A hulladék szelektív gyűjtése fontos lépés, de egyre többen ismerik fel, hogy a legkevesebb probléma és energia azzal a szeméttel van, amit megelőzünk – ezért érdemes törekedni a csomagolásmentes vásárlásra. Az utóbbi pár évben Magyarországon is egyre több speciális bolt nyílt, amelyek a zero waste (nulla hulladék) jegyében kínálják portékáikat.

A legtöbb csomagolásmentes üzlet Budapesten és környékén található, de Pécsett is kettő ilyen bolt üzemel. Emellett működik már csomagolásmentes bolt Debrecenben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Győrben, Hajdúböszörményen, Baján és több más városban is. Sokan azt várják, hogy itt olcsóbban szerezhetik be a termékeket, és nem értik, miért nincs ez így, ha egyszer nincs rajtuk csomagolás.

A Pénzcentrum összehasonlításképpen megnézte az egyes termékek egységárait két hazai áruházláncban és két csomagolásmentes boltban.

Az eredményeket ismertetve aláhúzták: más minőséget találunk egy csomagolásmentes boltban, mint egy hipermarketben. Utóbbiban ugyanakkor jóval nagyobb a hely, így a választék is, hiszen mindenfajta készlet elfér.

Az összehasonlítás során a csomagolásmentes üzletek nem bizonyultak sokkal drágábbnak, de a legtöbb vizsgált termék valamivel többe került. Vagyis akinek az ár fontos szempont, az az egységárakon nem fog spórolni, legfeljebb azzal, hogy kilós kiszerelések helyett ezekben az üzletekben tud kisebb, a szükségletének megfelelő mennyiséget vásárolni. Így pedig kevesebb felesleges, hosszú távon a kukában landoló alapanyag kerül a háztartásokba.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam