2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezettudatos csomagolások gyártóira is hatással lesz a hulladéktörvény

A 2020 júliusára datálható és 2021. július 1-jétől hatályba lépő jogszabály várhatóan betiltja a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat, a 15 mikronnál vékonyabbak termékdíját pedig több mint 30-szorosára emeli. A törvény ugyanakkor az egyszer használatos műanyag szatyrok okozta problémák kezelésére  született, úgynevezett lebomló zacskókat is érinti.

A TREE-PLA elsősorban felelős erdőgazdálkodásból származó, újrahasznosított papírtermékeket, valamint PLA-ból, magyarul politejsavból készült, biológiailag lebomló műanyag zacskókat forgalmaz, amelyek igazi alternatívát kínálnak az egyszer használatos, a környezetben millió-egy részecskére aprózódó, elbomló tasakokra. A szentesi vállalkozást a HelloVidék mutatta be.

Fekete Katalinban 5 éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy korábbi kereskedelmi tapasztalataikat immáron egy saját családi vállalkozás működtetésében szeretné kamatoztatni. Hosszas tervezés után végül a környezettudatos csomagolóanyagok forgalmazása mellett döntöttek.

A vállalkozást még a műanyagtörvény elfogadását megelőzően jegyezték be, az igazi munka viszont csak ősszel indulhatott el, a 2021 nyarától hatályos jogszabály viszont így is érinti őket.

Jelenleg, egészen július 1-jéig csomagolásaik termékdíjfizetési kötelezettség nélkül megvásárolhatók, azonban az 500 Ft/kg-os árugrás őket is érinteni fogja. Hiába kisebb ugyanis a környezeti terhelése egy PLA-zacskónak, annak lebomlásához a legrosszabb körülmények között még így is több évre van szükség, amivel a környezetbarát szemlélet hívei nem elégednek meg.

„Megjegyezném, hogy az általam is forgalmazott, környezetbarátnak mondott termékek tényleg lényegesen kevesebb bajt okoznak, mint műanyag társaik, azonban még ezeknek a termékeknek a gyártása és lebomlása/újrahasznosítása is igen megterhelő a Föld számára – mutatott rá a vállalkozó. – Talán a magasabb ár is segíthet mérsékelni az egyszer használatos tárgyak használatát. Azt gondolom, azzal, hogy sok helyen ingyen adják a szatyrokat, zacskókat, a vállalkozók csak tovább rontanak a már egyébként is kritikusnak mondható helyzeten.”

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam