2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen célt szolgálnak a zöldkötvények?

Egy év alatt több mint 60%-os növekedésen ment keresztül nemzetközi szinten a zöldkibocsátások volumene. A zöldforrásból olyan fejlesztéseket valósítanak meg a cégek, amelyek több évre csökkenti valamiképp és valamilyen mértékben az ökolábnyomukat, és nem mellesleg ezáltal sokszor költséget is tudnak vágni a napi működésben.

Az ingatlanos cégek talán még könnyebb helyzetben is vannak, a zöldkötvény-kibocsátás kritériumai ugyanis egybevághatnak egy mai modern iroda- vagy lakófejlesztés bérlői, vásárlói elvárásaival. Mindezeknek egy különösen pozitív kimenetele, hogy Magyarországon is egyre több fejlesztő lép a zöldkötvényt kibocsátók soraiba.

Az ilyen kötvényt kibocsátók vállalják, hogy a forrásért cserébe olyan fejlesztéseket, projekteket indítanak el, amelyek segítségével hosszú távon csökken vagy alternatív forrásból jön létre az energiafelhasználásuk egy része.

Magyarországon az ingatlanfejlesztők közül a CPI és CTP vágott bele elsőként az ilyen jellegű forrásszerzésbe, de a Portfolio körképe szerint az ágazat további vállalatai is hasonló lépést fontolgatnak. 

Kocsis Péter, a WING Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese szerint a pénzügyi befektetők egyre növekvő köre irányítja a rendelkezésre álló forrásait erre a területre abból a célból, hogy hagyományos szemszögből talán kockázatosnak tűnő, de kifejezetten környezetbarát és fenntartható üzleti tervek megvalósulást segítsék elő.

Ahhoz, hogy a zöldfinanszírozás megszervezésére sor kerülhessen egy vállalatnál, a hitelfelvevőknek a hagyományos kötvénykibocsátásokhoz hasonlóan erre az esetre vonatkozó zöldminősítéssel kell rendelkezniük.

Ez alapvetően a finanszírozási cél és a felhasználás módjának előzetes, szakértői átvilágítását és értékelését jelenti. A kötvénykibocsátásból származó forrás meglévő és modernizálásra váró vagy újonnan fejlesztendő ingatlanok számára egyaránt elérhető – mondta el Kocsis Péter. Ugyanakkor a piaci szereplők jellemzően inkább új, jövőbe mutató projektek megvalósítására fordítják ezeket a forrásokat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam