2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozás a termelékenységre is hatással lesz

Egy új tanulmány az emelkedő hőmérséklet hatását vizsgálta a dél-afrikai gazdaságra és munkavállalókra nézve. A kutatásból az derült ki, hogy az évszázad végére akár 20%-kal is csökkenhet az ország egy főre eső gazdasági teljesítménye, a tendencia pedig globális is lehet.

A Climate and Development folyóiratban publikált kutatás készítői azt szerették volna megérteni, hogy a hőmérséklet-változások befolyásolják-e azt, hogy az emberek mennyit dolgozhatnak egy adott héten, és hogy a fedett helyen dolgozóknak van-e előnyük ebben a tekintetben – ismertette a Greendex.

Az eredmények szerint elsősorban azon munkavállalókat érintette a magas hőmérséklet, akik alacsonyabb képzettségűek, mint például az építőipari vagy mezőgazdasági munkavállalók. A magasabban képzett, így beltérben munkát végző dolgozók életére kevésbé van hatással a melegedő klíma.

Az adatok alapján a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan egy pontig nő a munkaerő rendelkezésre állása, azonban egy bizonyos hőmérsékleti pont átlépése, nagyjából 26-28 Celsius-fok után ez csökkenni kezd.

A kutatás második felében a jövőre vonatkozóan próbáltak prognózist felállítani. A modell azt sugallja, hogy a század végére a magasan, illetve alacsonyan képzett munkaerő közti bérszakadék megszűnhet, ami még jó hír is lehetne, de ennek elsősorban az lesz az oka, hogy az alacsonyan képzett munkaerő elérhetősége rendkívül szűkös lesz a hőmérséklet-emelkedés miatt.

A gazdaság egészét tekintve a GDP akár 20%-kal is alacsonyabb lehet ebben a szcenárióban ahhoz képest, mintha a klímaváltozás nem következett volna be. A modell persze nem teljes, és számos tényezőt nem vesz figyelembe, de ezzel együtt is fontos figyelmeztetés, amely a világ más részeire is érvényes lehet.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A jövőben nem csirkék, hanem gombák állíthatják elő a tojásfehérjét Miben áll a „közlegelők tragédiája”? – Videó A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam