2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Matolcsy György szerint a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság a 21. század döntő tényezője

Beindult a zöld átmenet a világban, a természet kárára már nem lehet erőltetni a gazdasági növekedést – fogalmaz a Növekedés.hu oldalon közölt jegyzetében a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Miért is ne indíthatnánk szellemi mozgalmat annak érdekében, hogy egyre többen, egyre többet és egyre okosabban beszéljünk a fenntartható felzárkózás magyar modelljéről? – teszi fel a kérdést Matolcsy György.

A jegybankelnök a sikeres gazdasági felzárkózás mögött meghúzódó tényezőket elemezve az erős vízió, a jó stratégia, a hatékony kormányzás valamint az erős nemzeti, városállami vagy régiós tudat jelentőségét emelte ki. Századunkban ugyanakkor jelentősen megváltoznak, kiegészülnek a siker feltételei.

Ma már döntő tényező lett az is, hogy a felzárkózás beindítására, majd akár évtizedes működtetésére használt modell hosszú távon fenntartható-e

– mutat rá a Matolcsy György. Mint fogalmazott, „három régi/új tényező vált döntővé: a természet, a társadalom és a pénz. Beindult a zöld átmenet a világban, a természet kárára már nem lehet erőltetni a gazdasági növekedést”. 

A társadalmi források is döntővé váltak. „Már csak magas foglalkoztatási szinttel, széles középosztályi liftekkel, a tudástőke állandó bővítésével és a kivételes tehetségek feltárásával, otthoni integrációjával lehet tartós sikert elérni” – mutat rá elemzésében Matolcsy György. „Az értékrend forrásai is felértékelődnek, különösen a versenyszellem, a stabilitás iránti vágy, az igazságérzet és a munka becsülete.”

Neked ajánljuk
Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program A tőzsdei cégek többsége fittyet hány a fenntarthatóságra A hazai ipar egyik kitörési pontja az akkumulátor-iparág Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam