2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyilvános szégyenfalra kerülnek a környezetromboló vállalatok Kínában

Új stratégiával próbálja megnehezíteni a környezetszennyező vállalatok dolgát az ázsiai ország: egy feketelistát hoznak létre, amelyre a környezetvédelemi szabályokat semmibe vevő cégek kerülnek fel.

A szennyezésre vonatkozó előírások ellenőrzéséhez Kína egy nyilvános adatplatformot hoz létre, amelyen valós időben lesznek követhetők a kibocsátással kapcsolatos adatok. Ezeket böngészve pedig gyorsan kideríthető lesz, melyik gyár szegi meg a törvényeket – írja a hvg.hu.

A kínai cégeknek eddig is kötelezően adatot kellett szolgáltatniuk a szennyező tevékenységekről, amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Az eddigi rendszerrel azonban sokan visszaéltek. Ezt a helyzetet igyekszik orvosolni az új, Kína szerint sokkal szigorúbban működő adatplatform.

A változás fontos része, hogy a kínai cégeknek egy speciális szolgáltatórendszert kell telepíteniük, és legalább öt évig kell biztosítaniuk a folyamatos, részletes adatszolgáltatást.

Amennyiben a rendszer telepítése elmarad, a cégeket 31 ezer dolláros bírsággal (hozzávetőlegesen 9,2 millió forinttal) sújthatják. Azok viszont, akiket ezek után kapnak környezetszennyezésen, jóval többet, akár 154 ezer dollárt is fizethetnek.

Neked ajánljuk
Az állami olajvállalatokat nem hatják meg a klímacélok A fenntarthatóság szem előtt tartásával nemcsak a környezet, de a lábadozó gazdaság is jól jár Meddig drágulhatnak az uniós szén-dioxid-kvóták? Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam