2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyilvános szégyenfalra kerülnek a környezetromboló vállalatok Kínában

Új stratégiával próbálja megnehezíteni a környezetszennyező vállalatok dolgát az ázsiai ország: egy feketelistát hoznak létre, amelyre a környezetvédelemi szabályokat semmibe vevő cégek kerülnek fel.

A szennyezésre vonatkozó előírások ellenőrzéséhez Kína egy nyilvános adatplatformot hoz létre, amelyen valós időben lesznek követhetők a kibocsátással kapcsolatos adatok. Ezeket böngészve pedig gyorsan kideríthető lesz, melyik gyár szegi meg a törvényeket – írja a hvg.hu.

A kínai cégeknek eddig is kötelezően adatot kellett szolgáltatniuk a szennyező tevékenységekről, amit a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Az eddigi rendszerrel azonban sokan visszaéltek. Ezt a helyzetet igyekszik orvosolni az új, Kína szerint sokkal szigorúbban működő adatplatform.

A változás fontos része, hogy a kínai cégeknek egy speciális szolgáltatórendszert kell telepíteniük, és legalább öt évig kell biztosítaniuk a folyamatos, részletes adatszolgáltatást.

Amennyiben a rendszer telepítése elmarad, a cégeket 31 ezer dolláros bírsággal (hozzávetőlegesen 9,2 millió forinttal) sújthatják. Azok viszont, akiket ezek után kapnak környezetszennyezésen, jóval többet, akár 154 ezer dollárt is fizethetnek.

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam