2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte burjánzásnak indultak a zöldbefektetések

1600 milliárd dollár fölé ugrott a fenntarthatósági célokat figyelembe vevő ESG-alapok kezelt vagyona a világon tavaly, ami azt jelenti, hogy 2017 óta tízszeres emelkedést láthattunk.

A Société Generale elemzése szerint még csak most jön a java, a befektetők egyre tudatosabban választanak, de fontos szempont a fenntarthatóság mellett az is, hogy ezek a befektetések felülteljesítik a piacot – ismertette a Portfolio.

A SocGen elemzői szerint az ESG-alapok kezelt vagyonának növekedése tovább folytatódik majd. Ugyanezen az állásponton van a Bloomberg Intelligence Global előrejelzése is, amely szerint

2025-re az ESG-befektetésekben kezelt vagyon elérheti az 53 ezermilliárd dollárt.

Jelenleg Európában van a legtöbb ESG-alap, ott az alapuniverzum 8,2%-át jelölik ezzel a címkével, az öreg kontinens jóval előbbre jár ebben, mint az USA vagy Ázsia, ahol az alapok mindössze 1,4%-a és 0,9%-a ESG. Az ESG-alapokon belül a legtöbb pénzt a részvényalapok kezelték 110 milliárd dollárral, így a súlyuk az ESG-univerzumon belül 68%-ra rúg.

A megugró és évről évre egyre jelentősebb keresletet támasztja alá, hogy tavaly az ESG-alapok felülteljesítették az összes egyéb alap hozamát, folytatva ezzel a már 2013 óta tartó trendet.

A magyar befektetési alapok piaca is halad a világpiaci trendekkel, itthon is egyre több ESG-alap indításának szándékáról hallani. Annak érdekében, hogy a befektetők jobban eligazodjanak az ESG-befektetések között, a BAMOSZ tavaly októberben jött ki a befektetési alapok egy újfajta besorolásával, amely már a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos információkat is tartalmazza.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam