2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindulhat az európai gazdaság körkörös pályára állítása

Az Európai Parlament törvényhozói ambiciózus javaslatokat fogadtak el az EU körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervéről kedden, beleértve a hulladék csökkentését célzó kötelező célok bevezetésére vonatkozó felhívásokat.

Az 574 igen, 22 ellene és 95 tartózkodás mellett elfogadott indítvány sürgeti az Európai Bizottságot, hogy határozzon meg 2030-ra kötelező célokat az EU-piacon forgalmazott összes termék felhasználására és fogyasztási lábnyomára vonatkozóan – számolt be az Euractív nyomán a Napi.hu.

A javaslat felhívja továbbá az EU vezetését, hogy vezessen be az újrafeldolgozott anyagokra vonatkozó termékspecifikus szabványokat, amelyeket az EU piacán forgalomba hozott új termékekbe kell beépíteni.

Ha 2050-ig továbbra is ilyen sebességgel használjuk fel a természeti erőforrásokat, akkor nem egy bolygóra lesz szükségünk, hanem háromra – mondta Jan Huitema, az Európai Parlament jelentését megalkotó holland liberális EP-képviselő. Sokkal jobban járunk, ha a hulladék elégetése vagy lerakóba helyezése helyett értékes alapanyagként új termékek előállításához hasznosul – hangsúlyozta.

Bár ebben a szakaszban a terv még nem tartalmaz jogalkotási javaslatokat, a bizottság felvázolta azokat a jövőbeni intézkedéseket, amelyeket az EU a hulladék- és erőforrás-felhasználás csökkentése érdekében például a textil-, az épületgépészeti termékek és az elektronikus berendezések területén fog véghez vinni.

Neked ajánljuk
Az AVON is igyekszik alakítani a környezeti lábnyomán A megújuló energia felé fordul az IKEA A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam