2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átlagosan évi fél tonna szemetet termel egy EU-s állampolgár

Közel 225 millió tonna települési hulladékot termelt az Európai unió a 2019-es évben, ami  állampolgáronként 502 kilogramm szemétnek felel meg, és meghaladja a 2018-as 495 kilogramm per fős adatot. 

Ez állampolgáronként 502 kilogramm szemétnek felel meg. A legtöbb szemetet per fő Dániában termelték 844 kilogrammal, majd őket követi a sorban Luxemburg (791 kg per fő) és Málta (694 kg per fő). De 600 kilogramm feletti volt az egy főre jutó hulladék Cipruson és Németországban is – írja az Eurostat.

A legkevesebb szemetet Romániában találták 280 kilogramm per lakossal, majd a dobogón őket követte Lengyelország és Észtország.

Magyarország éppen lecsúszott a dobogóról: a fejenként 387 kilogramm települési hulladékkal a magyarok termelik a negyedik legkevesebb szemetet az unióban.

Mindeközben az újrahasznosítás új csúcsra emelkedett a 2019-es évben. Míg 1995-ben 37 millió tonna hulladékot hasznosítottak újra az unióban, ma már 107 millió tonna fölé emelkedett ez a szám.

Fotó: Eurostat
Neked ajánljuk
A hulladék újrahasznosítása új munkahelyeket is teremt A környezettudatos csomagolások gyártóira is hatással lesz a hulladéktörvény Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam