2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kit érdekel a klímaváltozás – vallottak a cégek

Meglepően kedvező kilátásokról számolnak be egy kutatásban részt vevő cégvezetők. A trendek már látszanak, a cégek átalakításokkal tervezik felgyorsítani a kilábalást, a klímaváltozás kérdése viszont nem különösen izgatja a vállalatokat – írja a napi.hu

A közvélekedéssel ellentétben 2020 nem minden szektorban alakult kedvezőtlenül a vállalkozások számára, és a nehéz körülmények ellenére lehetőségekből továbbra sincs hiány a megkérdezett több mint 500 cégvezető szerint – derül ki a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat felméréséből.

A felmérés meglepő eredménye, hogy a vállalatok többsége nem tart a Covid–19-járvány negatív hatásaitól. A cégek jellemzően optimistán látják a jövőt, többségük, 71 százalékuk pedig 2021-ben már árbevétel-növekedésre számít.

A cégvezetők többsége optimistán látja a jövőt. Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején a vállalatok az olyan rövid távú kihívásokra koncentráltak, mint a finanszírozás, a cég jó hírneve, valamint a cég munkavállalóit érintő kérdések. Az év közepére azonban fordult a kocka, a vállalatvezetők már 2021-re és a következő évekre kezdtek tervezni.

A stratégiaalkotásban egyre hangsúlyosabban jelentek meg az olyan témák, mint a kutatás-fejlesztés, az új termékek és szolgáltatások bevezetése, illetve a fenntarthatóság. Különösen a nagyvállalatoknál kerültek ezek a témák a lista tetejére 2020 második felében. Ez a trend világszerte jellemző maradt, az afrikai vállalatok kivételével, ahol továbbra is a rövid távú finanszírozási gondok dominálnak.

A klímaváltozás az utolsó helyen szerepel a vállalatok fontossági listáján, a válaszadók mindössze 20 százaléka sorolta a klímaváltozást az üzleti környezetet alakító legfontosabb trendek közé.

Úgy tűnik, a szemléletváltás még várat magára, ami különösen Közép-Kelet-Európa országaiban szembetűnő: a régió cégvezetőinek csupán 10 százaléka említette a klímakérdést, ami messze a legalacsonyabb arány a világon. A felmérésből az is kiderült, hogy bár nem tartják prioritásnak a globális klímakatasztrófát, a cégek magabiztosak abban a tekintetben, hogy kezelni tudják majd: nem kevesebb mint 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy felkészültnek érzi rá vállalatát.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam