2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az 5G kulcsszerepet játszhat a gazdaság klímabarát újraindításában

A következő években a hálózatok abban játszhatnak kulcsszerepet, hogy az emberiség ne csak visszatérjen a régi kerékvágásba, hanem az újraindulás során karbonlábnyomát is csökkentse – mutatott rá a davosi találkozó virtuális rendezvényén az Ericsson vezérigazgatója, írja a profitline.hu

A Covid–19-világjárvány során az infokommunikációs hálózatokra fontosabb szerep hárult, mint korábban bármikor. A 2020-as év során az átlagos fogyasztó naponta 2,5 órával több időt töltött a vezetékes és napi 1 órával többet a mobil szélessávú hálózatokon – derült ki az Ericsson Mobility Reportból. A fehérgalléros dolgozók 60%-a több videóhívást bonyolított le, mint korábban bármikor, és robbanásszerűen megnőtt az e-kereskedelem, valamint az online játékok vagy az egészségügyi távkonzultációk volumene.

Mivel ezek a felhasználási módok nagy sávszélességet igényelnek, mindez nem lett volna lehetséges, ha a mobilszolgáltatók az elmúlt években nem fektetnek a 4G-, illetve az 5G-mobilhálózatok fejlesztésébe. Bár a vakcináció elindulásának köszönhetően már látjuk az alagút végét, a hálózatok szerepe nem fog csökkenni a következő években –emeli ki a cikk az Ericsson vezetőjének meglátását.

„Az oltások elindulásával fennáll a veszélye annak, hogy a társadalmak ott akarják majd folytatni, ahol a járvány előtt abbahagyták. Nyilvánvaló azonban, hogy a világ nem térhet vissza a pandémia előtti status quóhoz – mondta el előadásában Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója.

Úgy véli, az 5G számos hatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású alkalmazás előtt nyithatja meg a kaput.

Zöldebb hálózat, zöldebb ipar

Az 5G számos hatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású alkalmazás előtt nyithatja meg a kaput Fotó: Shutterstock

Az 5G esetében már a hálózat is zöldebb, mivel energiahatékonyabb bázisállomások kiépítését teszi lehetővé a korábbi mobiltechnológiáknál, egy teszt szerint az 5G adategységenként 90%-kal kevesebb energiát fogyaszt a 4G-nél. A svéd vállalat számításai szerint az infokommunikációs szektor a más szektorokra – elsősorban a gyártásra, a mezőgazdaságra és a mobilitásra – gyakorolt hatása révén 15 százalékos kibocsátáscsökkentéshez járulhat hozzá 2030-ig.

A cikk részletezi, hogy például a hálózatba kapcsolt szenzorok a mezőgazdasági termelésben is jelentős kibocsátáscsökkentést tesznek lehetővé, míg az üvegházhatású gázok kibocsátásának 21%-át adó közlekedés, szállítás területén még jelentősebb megtakarítások érhetők el.

Neked ajánljuk
A jövőben nem csirkék, hanem gombák állíthatják elő a tojásfehérjét A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Megvédeni a homokpartokat Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam