2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: alapvetően kell újragondolni a gazdasági működést

Ha nem vesszük figyelembe a fenntarthatóság szempontjait, a társadalom súlyos árat fog fizetni a klímaváltozásért – jelentette ki a köztársasági elnök a Menedzserek Országos Szövetsége által szervezett Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a Jövő! című egész napos digitális konferencián.

Az elmúlt 100 év legnagyobb világjárványa a II. világháború óta nem látott válságba taszította a világot, a gazdasági krízis mellett nőtt a társadalmi bizonytalanság, és nőtt a mélyszegénységben élők száma – összegezte az online konferencián Áder János. 

De nem pusztán klímaproblémáról beszélhetünk. A világgazdaság elmúlt 70 éves működésének ugyanis számos olyan súlyos következménye van, mint a biodiverzitás hanyatlása, a fogyasztható vízkészletek csökkenése és a termőtalajok minőségének romlása.

Mindez arra figyelmeztet, hogy újratervezésre van szükség – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

„Gazdasági működésünk alapvető, a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő újragondolására kell törekednünk. Nem szorongásra, nem jelszavakra, de nem is a teendők bagatellizálására van szükségünk. Hanem tudományosan megalapozott, a valós tényekből kiinduló, a társadalmak teherbíró képességével számoló újratervezésre.

A köztársasági elnök szerint ebből a szempontból „a technológiaváltás, az együttműködési készség éppúgy kulcsfontosságú, mint a »dobd el« kultúráját támogató gazdasági modelltől a hulladékmentes működést megcélzó körforgásos gazdaságra történő átállás”. Abban, hogy a kitűzött célokat elérjük, központi szerep jut az egyéni, a közösségi és a vállalati felelősségvállalásnak – húzta alá Áder János.

A köztársasági elnök szerint a szükséges változáshoz a gazdaság szereplőinek egyebek mellett azokra a kérdésekre kell választ találniuk, hogyan lehetünk képesek beszámítani a cégek működése során felhasznált, előállított vagy elpusztított valamennyi értéket; miként lehetne felgyorsítani a zöldfinanszírozás terjedését; illetve hogy menedzserként rendelkeznek-e azzal a tudással, amellyel képesek lehetnek a részvényesi és a társadalmi elvárások összeegyeztetésére?

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam