2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire zöld valójában a Coca-Cola?

A New Plastics Economy adatai szerint több mint 200 ezer palack Coca-Cola termék gördül le percenként globálisan a futószalagról, ezért nem csoda, hogy a világ legnagyobb üdítőital-gyártó cégének műanyagcsomagolóanyag-felhasználása meghaladja évente a 3 millió tonnát.

A Break Free From Plastic mozgalom 2020-ban immár sorozatban harmadszor tette a legnagyobb mértékű műanyagszennyezést okozó vállalatok objektív rangsorának élére a Coca-Colát – idézi a Hell ügyvezetőjének blogbejegyzését a Világgazdaság.

A mozgalom értékelése szerint az elmúlt évben a Coca-Cola nem ért el mérhető előrelépést a környezetkárosítás csökkentése terén, hiába hallunk lassan napi szinten távolba mutató célkitűzéseikről és nehezen megfogható ígéreteikről.

Miközben a Break Free From Plastic mozgalom a „Legnagyobb műanyagszennyező” bizonyítványt állította ki a cégnek, a 2020-as Dow Jones Fenntarthatósági Index ismét a Coca-Cola HBC-t minősítette Európa legfenntarthatóbb italgyártó vállalatának. A Hell Energy ügyvezetője szerint ez a nyilvánvaló paradoxon. 

Az ügyvezető meglátása szerint egy felelős gyártó a környezeti szerepvállalás részeként a profitot megfelelő beruházásokba fekteti, amely az ő esetükben egy ugyan drágább, de környezetkímélőbb csomagolási formára történő áttérés lenne.

A New Plastics Economy kétszínűséggel kapcsolatos kritikájára reagálva a Coca-Cola aláhúzta: a korábbi évtizedekben meghiúsult műanyag-felhasználási vállalásaikat fontos tanulópénznek tekintik. Jelenleg a vállalat World Without Waste (Hulladék nélküli világ) stratégiája keretében és az Ellen MacArthur Alapítvánnyal való együttműködés során is azon dolgozik, hogy csomagolási lábnyomukat csökkentsék.

Neked ajánljuk
A kis méretű csomagolások ma még sokszor kipotyognak a körforgásból Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric Az európaiak az éghajlatváltozást, a munkanélküliséget és a migrációt tekintik a legnagyobb kihívásnak Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) A levegőszennyezés az élelmiszer-biztonságot is rontja
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam