2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A digitális és zöld pénzügyeké a jövő?

A társadalmi jólét és fenntarthatóság immáron tényleg valódi, akár anyagilag is mérhető versenyelőnyt jelent-e a vállalatoknak? – többek között ezt a kérdést járták körül az MNB szervezésében 2020. december 8–9. között első alkalommal Magyarországon megrendezett World FinTech Festival in Budapest rendezvényén.

Az MNB a Szingapúr FinTech Fesztivál társrendezvényeként nagy sikerű eseményt rendezett 2020 decemberében. A World FinTech Festival in Budapest második napját megnyitó Patai Mihály, az MNB alelnöke a jövőre vonatkozóan kifejtette, hogy a hangsúly az együttműködéseken lesz a központi bankok, a hagyományos pénzügyi intézmények, valamint a FinTech-szektor kapcsolatában egyaránt – idézte beszámolójában a Növekedés.hu.

A zöld és fenntartható pénzügyekről szóló panelbeszélgetést Huy Nguyen Trieu, a Centre for Finance, Technology and Entrepreneurship (CFTE) társalapítója vezette. Susanne Pedersen, a Global Green Growth Institute vezetője elmondta, hogy a magyar kormány számára is készítenek egy tanulmányt, ami támogatja a 2050-re megvalósítandó karbonsemlegesség stratégiájának kidolgozását.

Állítása szerint az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a zöld átalakulás egyértelmű GDP-növelő tényező lehet.

Charles Chang, a Fudan University professzora és Fintech Research Center vezetője, valamint Yuval Rooz, Digital Asset társalapító-vezetője egyaránt amellett érveltek, hogy a blokklánc-technológiára építve létrehozható egy fenntarthatóbb pénzügyi infrastruktúra, amely lehetőséget adna egy decentralizáltabb és lokálisabb működésre, amelyeknek köszönhetően a nagybefektetők rövid távú profitérdeke helyett a kisbefektetők hosszabb távú, fenntarthatósági érdekei kerülhetnének előtérbe.

A beszélgetés során dr. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke kiemelte, hogy a kormányok mellett a központi bankoknak is fontos szerepük van a zöld pénzügyek előmozdításában, többek között ennek szellemében került kidolgozásra az MNB Zöld Programja is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam