2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért nem vesszük komolyan a klímaválságot?

Az érzelmek elnyomása, a tájékozatlanság vagy éppen a probléma megfoghatatlansága a felelős azért, hogy sokan a mai napig nem érzik jelentős fenyegetésnek a Föld éghajlatában bekövetkező változásokat? Miért halogatjuk a cselekvést?

Azok, akik hisznek az éghajlatváltozásban, de mégsem tartanak tőle, valószínűleg az agyuk automatikus válasza miatt védettek – véli Caroline Hickman pszichoterapeuta, a Climate Psychology Alliance tagja. A szakember véleményét az Independent összeállítása alapján a Greendex ismertette.

Hickman hozzátette: amikor fenyegetéssel nézünk szembe, a fenyegetés által generált szorongással szemben védekezik az agyunk. Ez teljesen automatikusan, a tudtunkon kívül történik. 

Azoknál az embereknél tűnhet úgy, hogy nem félnek, akiknél ez a védekezési mechanizmus bekapcsol, és nem engedik, hogy a szorongás tudatos szintre lépjen.

Margaret Klein klinikai pszichológus és klímaaktvista szerint az érzelmek elnyomása mellett az is fontos tényező, hogy sok ember igazán nincs is tudatában a klímavészhelyzet tétjének és az ahhoz kapcsolódó emberi költségeknek. A fizikailag és földrajzilag távol lévő történések ráadásul érzelmileg kevésbé érintik meg az átlagembert, csakúgy, mint a jövő történései.

Bár – ahogy azt a Covid–19 is bebizonyította – a küzdelem narratívájával is motiválhatók vagyunk. Ehhez azonban az kell, hogy a tét és a szükséges lépések is egyértelműek legyenek: így azt érezhetjük, hogy befolyásunk van az eseményekre. Ezzel szemben, ha valaminek nincs könnyen felmérhető hatása – ahogy a környezettudatos viselkedés sem gyors és egyszerű gyógyszer –, kevésbé is teszünk érte.

Megan Kennedy-Woodard klímacoach, pszichológus szerint a felsoroltak mellett a szociálökonómiai és kulturális helyzet, illetve a végzettség is meghatározza, hogy mennyire törődünk a környezetünkkel. A szakember hozzátette: szeretnék, ha az emberek egyensúlyt teremtenének mentális jóllétük és az elkötelezett, fenntartható cselekvésük között. A „lépésről lépésre mentalitással” pedig ez sikerülhet is!

Neked ajánljuk
Az Európában felhasznált „tiszta energia” Dél-Amerikában meglehetősen piszkos nyomot hagy Klímaváltozás elleni cselekvési tervet mutatott be az Európai Központi Bank Az éghajlatváltozást tartják a legaggasztóbb problémának az európaiak Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam