2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha a vállalatok nem lépnek, nagy bajba kerülhetünk

Az európai vállalatok szénkibocsátása jelenleg olyan szintű, ami biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig – állapította egy meg új tanulmány.

A londoni Carbon Disclosure Project (CDP) elemzői kedden hozták nyilvánosságra tanulmányukat, amely mintegy ezer olyan európai vállalat 2020-as adatszolgáltatásán alapul, amelyek az európai tőzsdei érték 80 százalékát adják. Az európai vállalati szektor jelenleg kitűzött céljai alapján 2,7 Celsius-fokos melegedési pályán áll.

Ez több mint egy Celsius-fokkal magasabb annál, mint ami a klímaszakemberek szerint maximálisan megengedhető lenne ahhoz, hogy elejét vegyük a klímaváltozás legkatasztrofálisabb hatásainak

– mutatott rá Maxfield Weiss, a CDP európai részlegének vezérigazgatója. Ugyanakkor pozitív fejleménynek nevezte, hogy sok ágazat számos vezető vállalata ambiciózus célokat tűz ki maga elé, és meg is valósítja az emissziócsökkentést. Ez azt mutatja, hogy a szénkibocsátás gyors visszaszorítása kivitelezhető. „De minden 10 vállalat közül csupán alig egynek vannak elég ambiciózus céljai ehhez, adataink pedig azt mutatják, hogy jóval több intézkedésre van szükség a vállalatok és pénzintézetek részéről a klímacélok elérése érdekében” – hangsúlyozta Weiss.

A kedden bemutatott tanulmány szerint Dánia, Svédország és Svájc áll legközelebb a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokhoz, hogy az iparosodás előtti időszakhoz képest jóval 2 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedés mértékét. Belgium, Nagy-Britannia és Olaszország viszont egy olyan pályán van, amely 3 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedést idézne elő.

Neked ajánljuk
Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az állami olajvállalatokat nem hatják meg a klímacélok Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban A korlátozások mellett kipipálhatta 2020-as klímacéljait Németország
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam