2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa 10 legnagyobb bankja 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöldhitel kihelyezését tervezi

Az EY nemzetközi tanulmánya több mint 1100 pénzintézet tevékenységét értékelte környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok szerint. A tanácsadással foglalkozó vállalat elemzésében hangsúlyozza a környezetbarát pénzügyi szolgáltatások bevezetésének, a vállalaton belüli sokszínűség erősítésének és a beszállítóikkal szembeni szigorúbb elvárások felállításának fontosságát.

Az európai bankok már ma is sokat tesznek a klímakockázatok csökkentéséért. A kontinens 10 legnagyobb szereplője 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöldhitel kihelyezését tervezi. Az ESG-szempontokat azonban csak kevesen építették még be igazán a működésükbe – írja a Piac és Profit.

A további fejlődés lehetőségét jól jelzi, hogy a környezetre gyakorolt hatásait csupán az európai bankok 44 százaléka mutatja be, de a társadalmi következményeket is alig több mint felük tárja a nyilvánosság elé.

A Magyar Nemzeti Bank felismerve, hogy az EU-s szabályozások csak évek múlva léphetnek életbe, ajánlást fogalmazott meg a hazai pénzügyi szektor számára. Az MNB tervezetében szerepel többek között az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok azonosításának fontossága, a környezetileg káros tevékenységek finanszírozásának csökkentése vagy leépítése és a fenntarthatóságot segítő hitelezési vagy forrásoldali termékek kialakítása.

„Azt gondolom, hogy az MNB-ajánlás tervezete kiváló ösztönző lehet. Emellett a Covid kapcsán van egyfajta társadalmi elvárás is, hogy a bankok vegyenek részt a helyreállításban és segítsék az ügyfeleiket. A szektor az út elején tart. A kitűzött célok elérésének kulcsa a hiteles teljesítménymutatókban és az egységes jogszabályalkalmazásban van” – hangsúlyozta Hoós János, az EY pénzügyi tanácsadással foglalkozó csapatának vezetője.

Neked ajánljuk
Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására A klímaváltozás kockázatait a tőkepiacok döntő többsége még nem árazta be Nem csak a vállalatok működésében, az irodai terekben is hódít a zöld Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam