2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vadvilág világnapja alkalmából a kereskedelem veszélyeire hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium

A vadon élő állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek nemzetközi kereskedelmének éves világpiaci forgalma napjainkban eléri a 160 milliárd amerikai dollárt, és évente több száz millió egyedet érint a világon – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

A vadon élő állat- és növényfajok határokon átnyúló, illegális kereskedelméből származó haszon évente 8–20 milliárd euró közé tehető. A gyakran nemzetközi szervezett bűnözői csoportok által irányított feketekereskedelem e válfaja világszinten is az egyik legjövedelmezőbb bűncselekménnyé vált – idézi az AM közleményét az MTI.

Az illegális kereskedelem beláthatatlan következményekkel jár, fajok kipusztulásáért felelős, óriási gazdasági károkat okoz, és a Föld egyes régióinak biztonságát is veszélyezteti.

Nem csak a hatóságokon, rajtunk is múlik

Mint hozzáteszik, napjainkban a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének visszaszorítására világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek. Mivel az Európai Unió a vadon élő állat- és növényfajok egyik legnagyobb felvevőpiaca, hazánknak – földrajzi fekvéséből adódóan – kiemelkedő szerepe van a nemzetközi forgalom ellenőrzésében, az illegális szállítmányok kiszűrésében és a jogellenes tevékenységek felderítésében.

Az elmúlt években az ellenőrzésben részt vevő hatóságok munkájának köszönhetően számos ritka és veszélyeztetett faj, például hazánkban védett ragadozómadarak vagy Mexikóból származó, ritka kaktuszok becsempészését, értékesítését sikerült megakadályozni.

Felelősségteljes viselkedéssel ugyanakkor mindenki tehet és kell is tennie azért, hogy a kereskedelem miatt ne kerüljenek fajok a kihalás szélére, például azzal, hogy nemet mond a különleges állati és növényi szuvenírekre, és egzotikus állatot vagy növényt csak akkor vásárol, ha az megbízható tenyésztőtől vagy kertészetből származik, és rendelkezik a megfelelő engedélyekkel – figyelmeztetett az Agrárminisztérium.

Neked ajánljuk
Ökológiai és gazdasági katasztrófából üzleti lehetőség A Lidl Magyarország az élelmiszerláncok közül elsőként csatlakozott Magyarország Állatvédelmi Kódexéhez Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam