2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vita a gazdaság zöldítéséről az Európai Központi Bankban

Az eurózóna központi bankja egyelőre nem kötelezte el magát amellett, hogy előnyben részesíti kötvényvásárlásai folyamán a zöldvállalatokat és az azokat finanszírozó bankokat – írta meg a Figyelő.

Az intézmény döntéshozói megtárgyalták a kérdést, s végül egy mérsékelt álláspont mellett határoztak – írta meg a Financial Times értesülései alapján a gazdasági hetilap.

„Az utóbbi hónapokban napirenden volt, hogy az EKB határozottan beszáll az EU zöldprojektjébe, mégpedig úgy, hogy a kötvényvásárlási programjában előnyben részesíti a zöldvállalatok adósságleveleit. Az elképzelések ellen korábban erősen kikelt többek között Jens Weidmann, a német központi bank elnöke” – emlékeztet a Figyelő.

A Bundesbank első embere szerint ilyen normatív alapú döntéseket egy jegybanknak nem szabad hoznia: a zöld és a „barna” cégek közötti különbségtételt a piacra kell bízni. Abban azonban konszenzus mutatkozott a döntéshozók között, hogy a klímavédelmi célokkal kapcsolatban cselekedni szükséges.

Ennek értelmében az EKB gazdasági modelljeiben nagy hangsúlyt fektetnek az éghajlatváltozás és a pénzügyi rendszer erre adott reakcióinak a vizsgálatára.

Végső döntés azonban nem született az ügyben, a Financial Times információi szerint az EKB igazgatósága még legalább két alkalommal tűzi napirendjére a kérdést. A jegybank eszközrendszerének az átalakítását várhatóan szeptemberben jelentik be.

Neked ajánljuk
A következő tíz évünk egy elvesztegetett évtized lesz? Újabb elismerésben részesült a hazai zöldkötvény A szénszivárgás erősödésétől tart a Századvég Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam