2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vállalatok, civil- és kormányzati szervezetek közösen sürgetik a természetből elhasznált javak számba vételét

Felsorolni is lehetetlen, mennyi gazdasági tevékenység sikere függ a tiszta ivóvíz, a termékeny talaj vagy éppen a szorgos beporzók jelenlététől. Ennek ellenére a gazdasági döntések mérlegelésekor sokáig fel sem merült a természet, mint tőke figyelembevétele – pedig egy új jelentés szerint korunk válságaiból is ez jelenthet kiutat.

Egy környezeti válságok sorától sújtott világban különösen fontos, hogy a piaci és üzleti szereplők a természeti tőkét figyelembe vevő megközelítést alkalmazva fokozzák ellenálló- és alkalmazkodó képességüket – mutat rá a Capitals Coalition nevű ernyőszervezet legújabb jelentésében.

A civil, kormányzati és üzleti szféra több száz szereplőjét összefogó ernyőszervezet célja, hogy a természet javainak és szolgáltatásainak felelős használatát az emberi gazdaság minden területén bevett gyakorlattá tegye. 

Amennyiben a természeti tőkét, mint értéket továbbra is figyelmen kívül hagyjuk gazdasági döntéseinkben, azzal a gazdaságunk és társadalmaink számára szükséges ökoszisztéma-szolgáltatások fennmaradását, megújulását tesszük kockára

– húzza alá a Közös függőségeink menedzselésének természeti tőke alapú megközelítése című jelentés. A dokumentum nem csak a cselekvés sürgősségére hívja fel a figyelmet, de olyan működő módszereket is bemutat, amelyekben a vállalatok a természetből felhasznált javak figyelembevételével váltak képessé a fenntartható, ugyanakkor rugalmas működés feltételeinek megteremtésére.

A szervezet, amelyben sokak mellett például a WWF, az Európai Bizottság, a Coca-Cola vagy a Nestlé is képviselteti magát, hangsúlyozza, hogy a természeti tőkét és az általa biztosított szolgáltatásokat figyelembe vevő piacok megteremtése nélkül elképzelhetetlen a fenntartható üzletek, gazdaságok és társadalmak megteremtése.

Az elmúlt időszak ráadásul azt is megmutatta, mennyire fontos, hogy a megrázkódtatásokkal – legyen szó egy globális járványról vagy a klímaváltozásról – szemben ellenálló rendszereket hozzunk létre.

A tőkealapú megközelítés éppen ebben segíti az üzleti élet szereplőit: a jó gyakorlatok megosztása, az együttműködés és a kríziskezelés új technikáinak kidolgozása segíthet a természettől való függésünk felismerésében és az ebből eredő kiszolgáltatottságunk enyhítésében – mutat rá a frissen publikált riport.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: capitalscoalition.org
Vissza
Hírfolyam