2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem biztos, hogy az uniós karbonhatáradó beváltja a hozzá fűzött reményeket

Az Európai Bizottság az év második negyedében kívánja ismertetni a karbonhatáradó bevezetésének javaslatát, amelynek célja, hogy környezetkímélőbb termelésre bírja a tagországain kívüli gyártókat. Csakhogy Kína klímavédelmi törekvései új helyzetet teremthetnek – mutatott rá a Világgazdaságban megjelent elemzés.

Az Európai Parlament az első márciusi ülésén tervezi megtárgyalni annak az intézkedésnek a tervezetét, amely szerint adó sújtaná az azokból az unión kívüli országokból érkező árukat, amelyekben az uniósnál kevésbé szigorúak a károsanyag-kibocsátási előírások – derül ki B. Horváth Lilla írásából.

A karbonhatáradót (carbon border tax) minden termék esetében úgy határozná meg a Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) nevű rendszer, hogy a termék adóval emelt ára legalább olyan magas legyen, mint a hasonló, de uniós gyártású terméké.

Így megszűnik az importőr behozatali érdekeltsége, a gyártó ország pedig környezetkímélőbb gyártásra kell hogy ösztönözze a vállalatait.

A cikk ugyanakkor a karbonhatáradóval kapcsolatban kételyekre is kitér. „Kézenfekvő például, hogy a mechanizmus erősen protekcionista intézkedés benyomását kelti. Nyilvánvaló az is, hogy olyan drágulást okoz az unióban, amely – mint mindig – a végfelhasználókon csapódik le.”

Ráadásul ahogy arra korábban a Világgazdaságban Daniel Gros, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának igazgatója rámutatott, Kína múlt évben bejelentett terve, hogy kizöldíti a gazdaságát. Márpedig az unió számára igen nehéz lenne az adót igazolni egy olyan országgal szemben, amely bár jóval szegényebb az EU-nál, hasonló zéróemissziós vállalásokat tett.

Neked ajánljuk
Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba Honnan szerzi majd az EU az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagokat? Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Meg fogja érezni a brit költségvetés a villanyautók terjedését
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam