2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem biztos, hogy az uniós karbonhatáradó beváltja a hozzá fűzött reményeket

Az Európai Bizottság az év második negyedében kívánja ismertetni a karbonhatáradó bevezetésének javaslatát, amelynek célja, hogy környezetkímélőbb termelésre bírja a tagországain kívüli gyártókat. Csakhogy Kína klímavédelmi törekvései új helyzetet teremthetnek – mutatott rá a Világgazdaságban megjelent elemzés.

Az Európai Parlament az első márciusi ülésén tervezi megtárgyalni annak az intézkedésnek a tervezetét, amely szerint adó sújtaná az azokból az unión kívüli országokból érkező árukat, amelyekben az uniósnál kevésbé szigorúak a károsanyag-kibocsátási előírások – derül ki B. Horváth Lilla írásából.

A karbonhatáradót (carbon border tax) minden termék esetében úgy határozná meg a Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) nevű rendszer, hogy a termék adóval emelt ára legalább olyan magas legyen, mint a hasonló, de uniós gyártású terméké.

Így megszűnik az importőr behozatali érdekeltsége, a gyártó ország pedig környezetkímélőbb gyártásra kell hogy ösztönözze a vállalatait.

A cikk ugyanakkor a karbonhatáradóval kapcsolatban kételyekre is kitér. „Kézenfekvő például, hogy a mechanizmus erősen protekcionista intézkedés benyomását kelti. Nyilvánvaló az is, hogy olyan drágulást okoz az unióban, amely – mint mindig – a végfelhasználókon csapódik le.”

Ráadásul ahogy arra korábban a Világgazdaságban Daniel Gros, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának igazgatója rámutatott, Kína múlt évben bejelentett terve, hogy kizöldíti a gazdaságát. Márpedig az unió számára igen nehéz lenne az adót igazolni egy olyan országgal szemben, amely bár jóval szegényebb az EU-nál, hasonló zéróemissziós vállalásokat tett.

Neked ajánljuk
Az uniós országok levegőjét nem csak az itt működő vállalatok szennyezik Sok alap nem felel meg az unió új fenntartható befektetésekre vonatkozó szabályozásának Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam