2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az orosz Nornickel kifizette a környezetszennyezés miatt kirótt rekordbírságot

A 146,2 milliárd rubeles (2 milliárd dollár körüli) kártérítést a Nornickel bányaipari óriásnak a tavaly májusban Norilszkban történt katasztrofális olajömlésért kellett megfizetnie.

A kártérítés rendezésének tényét Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be a szerdai kormányülésen. Az államfő felszólította a kabinetet, hogy a befolyt összeget közép- és hosszú távon elsősorban a sarkkörön túli város és régiója környezetének javítására fordítsa.

Tavaly május végén a Nornickel egyik leányvállalata, az NTEK hőerőműjének olajtározójából 21 ezer tonna nyersanyag ömlött ki, miután megsüllyedt a létesítmény tartószerkezete. A katasztrófát a következő hónapokban több kisebb baleset követte, ami ráirányította a figyelmet arra, hogy a vállalatnak hiányosságai vannak a környezetvédelem és a biztonság területén.

Az orosz környezetvédelmi felügyelet 148 milliárd rubelre becsülte a környezeti károk nagyságát, a Nornickel azonban nem értett egyet a számítási módszerrel, és úgy kalkulált, hogy az okozott kár ennél közel hétszer kisebb, 21,4 milliárd rubel. A vitát februárban a bíróság döntötte el.

A Nornickel (Norilszkij nyikel) a világ legnagyobb, nikkelt és palládiumot bányászó és olvasztó vállalata, a réztermelésben pedig a hetedik a világon. A cég ezenkívül tucatnyi nemes- és értékes fémet termel a platinától és aranytól kezdve egészen az irídiumig. Az előre elkülönített bírság következtében a cég 2020-as nettó nyeresége 39 százalékkal csökkent.

A Nornickel, amelyet gyakran bírálnak egyebek között a kén-monoxid-kibocsátás miatt is, 2030-ig 5,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget tervez költeni környezetvédelmi projektekre. Ebből mintegy 600 millió dollárt a szovjetkorszakban keletkezett hulladék eltakarítására szán.

Neked ajánljuk
A dobd el gazdaság aláássa a klímacélok teljesítését Új utak nyílhatnak a szén-dioxid gazdasági hasznosítására 25 ezer eurót érhet egy jó ötlet Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam