2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kriptovalutákkal járó jelentős kibocsátásra figyelmeztetett Bill Gates

„A bitcoin több villamos energiát használ fel tranzakciónként, mint bármely más, az emberiség által ismert módszer” – hangsúlyozta a Microsoft milliárdos alapítója egy a The New York Timesnak adott interjúban.

Bill Gates egyenesen bitcoinszkeptikusnak titulálta magát, és aláhúzta, hogy a kriptovaluta „nem tesz túl jót a klímának” – idézi a Rakéta.

Alex de Vries, a Holland Központi Bank adatkutatója úgy becsüli, hogy minden egyes bitcointranzakcióhoz átlagosan 300 kilogramm szén-dioxidra (CO2) van szükség, ami durván 750 ezer Visa kártya mágnescsíkjának lehúzásával egyenértékű. Ez azért van, mert a kriptovaluták minden egyes tranzakciót az úgynevezett nyilvános főkönyvben dokumentálnak.

Ez segít abban, hogy a tranzakciókat ne lehessen manipulálni – azonban az átláthatóságot és a biztonságot garantáló technológiához folyamatosan további informatikai tárhelyekre, blokkokra van szükség.

A blokkokat bányászok készítik, akik munkájukért bitcoint kapnak, és éjjel-nappal futtatják a kódot az úgynevezett RIG-eken (speciális, rendkívül erőteljes és általában méregdrága számítógépes hardverelemek összessége). Ez a folyamat évente ugyanannyi energiát fogyaszt (kb. 78,5 terawattóra), mint Chile, Ausztria vagy Finnország, megfejelve mindezt egy Luxemburg nagyságú államban keletkező mennyiségű elektronikai hulladékkal.

Kína Belső-Mongólia régiója áprilisig tervezi leállítani kriptovaluta-bányaprojektjeit, miután nem tudta teljesíteni a kormány által előírt energiafogyasztási célszámokat. Az Egyesült Államok egyelőre nem lépett fel szövetségi formában a bányászat ellen, de néhány állam – például New York és Washington – ​​korlátozásokat adott ki.

Eközben decemberben a Square nevű vállalat útjára indított egy kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy a kriptovaluták bányászatát energiahatékonyabbá tegye, és a zöld energiaforrások felhasználásával teljesen felszámolja a tranzakciók karbonlábnyomát.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam