2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az állami olajvállalatokat nem hatják meg a klímacélok

Az állami olajvállalatok 2020-as évtizedben tervezett beruházásainak jókora része csak akkor térülhet meg, ha a világ lemond a klímacélok teljesüléséről, vagyis az érintett kormányok szembe mennek a párizsi klímaegyezményben tett vállalásokkal – mutat rá elemzésében Major András energetikai szakújságíró.

A Natural Resource Governance Institute (NRGI) nevű, a természeti erőforrások kiaknázásának fenntartható pályára állítását célzó független nonprofit szervezet februárban publikált jelentése szerint a nemzeti olajvállalatok 2030-ig világszerte összességében mintegy 1900 milliárd dollárt terveznek beruházni olaj- és gázprojektekbe – ismertette a Greendex oldalán publikált elemzés.

Ebből több mint 400 milliárd dollár lehet meg nem térülő tőkeberuházás, ha a világ országai kitartanak a párizsi klímaegyezményben vállalt célok mellett.

Mindez azt is jelenti, hogy ha a beruházások mégis megvalósulnak, és megtérülnek, akkor nagy valószínűséggel túllépjük a karbonbüdzsét.

– mutatott rá Major András, kiemelve, hogy a hatalmas tervezett beruházások azt a veszélyt is magukban hordozzák, hogy a vártnál alacsonyabb árak és kereslet érzékeny veszteségeket okoz. Amennyiben ugyanis a vállalatok alulbecsülik az energiaátmenet ütemét és kiterjedtségét, beruházásaik tekintélyes hányada egyszerűen nem térül meg.

Az állami tulajdonú olajvállalatok a világ olaj- és gáztermelésének mintegy kétharmadát biztosítják, tevékenységük ugyanakkor ritkán képezi kritikus vizsgálat tárgyát – derül ki az elemzésből. A nemzeti olajvállalatok általában csak kormányaik felé tartoznak elszámolással, „a fő cél pedig döntéseik során elsősorban az, hogy bevételt termeljenek, míg a klímavédelem jóval kisebb vagy semekkora súllyal sem esik a latba” – fogalmaz a szerző.

Major András szerint tovább bonyolítja a helyzetet, hogy számos érintett állam a klímaváltozás negatív hatásainak súlyosabban kitett országok közé tartozik. Az állami bevételek esetleges elmaradása és az általános jólét hiánya pedig nem segíti a kedvezőtlen következményekhez való alkalmazkodást sem.

Neked ajánljuk
A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Új eszköz a klímaváltozással kapcsolatos téves információk ellen A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam