2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új uniós rendelet segíti elő a pénzintézetek fenntartható működését

Az új szabályozás célja, hogy a pénzügyi piaci szereplők integrálják a fenntarthatósági kockázatokat a folyamataikba, figyelembe vegyék a fenntarthatóság szempontjából káros hatásokat, valamint növeljék a pénzügyi termékek átláthatóságát. 

Hatályba lépett a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatóságot érintő közzétételekről szóló uniós rendelet (SFDR) – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetői körlevelében.

Az új jogszabály segíti a könnyebb eligazodást fenntarthatósági szempontból a befektetési termékek között – ismertette az MNB.

A termékeket három kategóriába – ESG-termék, fenntartható befektetés, illetve „minden más termék” – kategóriába sorolja a rendelet.

A hazai befektetési alapok az eddigi besorolási kategóriák (részvény, kötvény, abszolút hozamú) mellett tavaly október óta az ESG-minősítést is feltüntethetik. Az ESG a környezeti, társadalmi fenntarthatósági és felelős vállalatirányítási („environmental, social, governance”) szempontokat figyelembe vevő tőkepiaci befektetéseket jelenti – ismertette az MNB.

Magyarországon az összes befektetési alap közül vagyonarányosan jelenleg még csak mintegy 0,5 százaléknyi az ESG-tematikájú vagy a fenntarthatóságot kifejezetten célul kitűző alapok aránya, tehát van tér az előrelépésre. Európa számos államában már évek óta igen dinamikusan nő az ilyen típusú befektetések aránya – tették hozzá.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam