2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így (nem) zöldülnek a hazai nagyvállalatok

Bár az élenjáró hazai vállalatok 31%-ának már vannak nettó zéró kibocsátási céljai, de ez elmarad a nemzetközi és a valódi változásokhoz szükséges szinttől – derült ki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) által, a Deloitte szakmai segítségével végzett Towards Net Zero kutatásból.

Korunk nagy feladata a nettó zéró kibocsátás elérése, az ehhez szükséges lépések megalapozásához adhat támpontot az a kutatás, amit a BCSDH és a brit nagykövetség közös szervezésében tartott Net Zero Ambitions Fórumon mutattak be. Közel 60 vállalat vett részt a felmérésben, amelyek közül 9 már 2030-ra teljes karbonsemlegességre törekszik – ismertette a Portfolio.

A legtöbben a hulladék csökkentését, az energiahatékony befektetéseket és az utazásból adódó kibocsátás csökkentését jelölték meg azon lépések között, amelyeket alkalmazni fognak a fenntarthatósági célkitűzések elérése érdekében.

A megkérdezett vállalatok 60%-ának már van kibocsátáscsökkentési politikája, illetve 30% tervezi ezt a következő 5 évben, de  csak 50%-uknak van konkrét célkitűzése az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésére – ugyanakkor a megkérdezettek 10%-a úgy nyilatkozott, hogy nem is tervez ilyen irányú intézkedéseket.

A kutatás rámutatott arra is, hogy ahhoz, hogy valódi nettó zéró célokat tűzzenek ki a vállalatok a kibocsátás mérésében, a belső karbonár bevezetésében nagy lépéseket kell tenniük. Azoknál, amelyek most kezdenek bele a folyamatba, ott a hulladékcsökkentés, az energiahatékonysági beruházások, a megújuló energiára való áttérés és az erőforrás-hatékonyság növelése lehetnek az első lépések. De fontos kihangsúlyozni, hogy ennél jóval messzebb kell jutnunk ahhoz, hogy valódi nettó zéró kibocsátású gazdaság legyen Magyarországon 2050-re.

„Magyarországon most először készült felmérés a vállalatok karbonsemlegességi törekvései, kihívásai kapcsán. A kutatás eredményei útmutatóul szolgálnak, és meghatározzák a legsürgősebb teendőket úgy, mint a finanszírozási lehetőségek megismerése, az üvegházhatású gázok csökkentési, mérési lehetőségei, valamint hogy hogyan lehet a jelenlegi helyzet és a kívánt nettó zéró működés elérése közti átmenetet a már meglevő eszközökkel felgyorsítani” – mondta el Márta Irén, a BCSDH igazgatója.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam