2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb gazdasági szereplő szólalt fel a kriptovaluták környezetkárosítása miatt

Most a Bank of America elemzője, Francisco Blanch figyelmeztette a befektetőket a bitcoin üzleti hátrányaira és jelentős környezeti lábnyomára.

A Microsoft alapítója után most újabb gazdasági szakember mutatott rá, hogy a kriptovaluta nem jó értéktároló, nem véd az infláció ellen, működési modellje pedig a környezetet is jelentősen károsítja. A környezetkárosító hatással kapcsolatos érvek akár valós hatással is lehetnek a kriptovaluták elfogadottságára, hiszen a klímaérzékeny befektetők ezeket is figyelembe veszik egy-egy cég részvényeivel kapcsolatban.

A bank kalkulációi szerint a kapcsolódó hálózat áramfelhasználása háromszorosára nőtt az elmúlt két év során, és megközelítőleg Hollandia fogyasztásával egyenértékű. Így az iparág a többi emberi tevékenységgel összehasonlítva nagy szénlábnyommal rendelkezik.

A bank jelentése szerint ráadásul a bányászat kétharmadát Kínában végzik, ott pedig az áram nagyrészt szénből származik.

Egymilliárd dollárnyi befektetés a bitcoinba ugyanannyi szenet bocsát ki, amennyit 1,2 millió hagyományos autó egy év alatt. Tehát a Tesla másfél milliárdos vásárlása 1,8 millió autó egyéves kibocsátásával egyenértékű növekedést hozott, amivel a környezetbarát elektromosautó-gyártó hitelessége is csorbult. De a kisbefektetők sem mentesültek az elemző kritikája alól: „megvenni 1 BTC-t 50 ezer dollárért annyi, mintha 60 autót hajtanál.”

Neked ajánljuk
Szén-dioxid szállítására alkalmas hajót épít a Mitsubishi A környezetbarát irodák bérlőit elsősorban a rezsimegtakarítás foglalkoztatja Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kriptoworld.hu
Vissza
Hírfolyam