2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatóság szem előtt tartásával nemcsak a környezet, de a lábadozó gazdaság is jól jár

A fenntarthatósági szempontok érvényesítése a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés esélyeit is javítja a Cambridge Econometrics brit elemző cég szerint, amelynek megállapításait a zöld gazdaság lehetőségeiről kedden ismertették az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének szervezésében.

A szervezők közleménye szerint az online eseményen, amelyen részt vettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Energia- és Közműszolgáltatási Hivatal és a Budapesti Értéktőzsde vezetői is, elhangzott: a brit központú elemző cég úgy véli, a gazdaság zöld megújítása 2030-ig 1 millióval több munkahelyet eredményez Európában annál, mint ha nem vennék figyelembe a fenntarthatósági szempontokat.

Az elemzők jelentős különbséget valószínűsítenek a gazdasági növekedésben is.

Bár úgy vélik, hogy a járvány miatti 8-9 százalékos GDP-csökkenést az EU 2030-ra sem dolgozza le, az akkori elmaradás mértéke a korábbi szinttől csak 2 százalék lesz a zöld helyreállítással, másképp viszont elérheti a 4-5 százalékot is.

A Cambridge Econometrics úgy véli, hogy Magyarországnak és a többi visegrádi államnak is érdemes figyelembe vennie a fenntarthatósági szempontokat.
Az elemzők többek között az energiahatékonyságot elősegítő állami beruházásokra hívták föl a figyelmet.

A gazdasági növekedéshez az elektromos autózás ösztönzése, valamint a faültetési programok is hozzájárulhatnak. A közlemény szerint a rendezvény résztvevői elkötelezték magukat a zöld megújítási programok mellett, a brit nagykövet pedig hangsúlyozta, hogy a járvány lehetőséget ad egy jobb környezet kialakítására.

Paul Fox közölte azt is, hogy az Egyesült Királyság együttműködésre készül Magyarországgal mint a V4-ek következő elnökével, hogy a két ország közösen hasznosíthassa a zöldátalakulás előnyeit. A szigetország kész támogatni a zöldfinanszírozás, az okosvárosok, az energetikai innováció kiépítését is – tette hozzá.

Neked ajánljuk
A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Már 100 milliárdnál járnak a vállalati zöldhitelek Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam