2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldfordulat igénye pörgetheti fel a bányászatot

Az elmúlt években örömteli gyorsasággal szaporodó klímavédelmi célkitűzések jelentősen növelték a tiszta energiatermelés és az elektromos közlekedés megvalósításához elengedhetetlenül szükséges ritkafémek iránti keresletet – ez azonban új nehézségeket hozhat magával.

Ahogy egyre több vállalat és állam kötelezi el magát a klímasemlegesség és a környezetbarát megoldások mellett, úgy kerülnek az érdeklődés homlokterébe azok az alapanyagok, amelyek például az akkumulátorok gyártásához elengedhetetlenül szükségesek – mutat rá a Figyelő friss számában megjelent írás.

A fenntartható technológiák térnyeréséhez sokkal több lítiumra, nikkelre, kobaltra vagy éppen grafitra lenne szükség, az egyértelműen kifejezett döntéshozói szándék pedig jelentős befektetői érdeklődést eredményez. Az év első hónapjaiban csak a lítiumbányászati üzletágba több mint kétmilliárd dollár tőke áramlott.

Ugyanakkor a szakértők megítélése szerint az ágazatba történő beruházások még most is túl alacsony szintűek a várható kereslet kielégítéséhez.

Ugyanakkor a zöldüléshez szükséges alapanyagok hiányát – meglehetősen visszás módon – éppen a környezet érdekeivel szembemenő kitermelési folyamatokkal, például a vízi élővilágra nézve kockázatos, tengerfenéken végzett kitermeléssel lehetne orvosolni.

A sajátos helyzet következtében dilemmák elé kerülnek az ESG-szemléletet követő befektetők, ráadásul a hiány még jobban felhajtja az alapanyagok árát, ami pedig a zöldmegoldások gyors elterjedését akadályozhatja.

Neked ajánljuk
A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Forrás: Figyelő
Vissza
Hírfolyam